Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2019. július 21. Az év 202. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737658. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kolloidoldatok: hamis ígéretek, súlyos mellékhatások – milliós versenyhivatali bírság

Kolloidoldatok: hamis ígéretek, súlyos mellékhatások – milliós versenyhivatali bírság
Infovilág

A GVH a jogsértésért egymillió forint bírságot szabott ki a Ledlandra, megtiltotta a jogsértő magatartás folytatását, és helyreigazító közlemény közzétételére is kötelezte a vállalkozást.

A Ledland egy PentaMax elnevezésű MLM (multi-level marketing) rendszert működtet, amelynek keretében platina-, arany-, ezüst- és rézkolloidokat (kolloid oldatok), valamint PentaMax C-vitamin bombát értékesít honlapján, és mindezek népszerűsítésére rendszeresen küld hírleveleket is regisztrált tagjainak.

A GVH úgy ítélte meg, hogy a Ledland jogszerűtlenül hirdette és értékesítette termékeit 2008 szeptembere és 2015 májusa között, mert

  • a kolloidoldatoknak és a PentaMax C-vitamin bombának az egészségi állapotra vonatkozó, bizonyítatlan jótékony hatásokat tulajdonított, megtévesztve ezzel a fogyasztókat;
  • a kolloidoldatoknak és a PentaMax C-vitamin bombának gyógyhatást tulajdonított a jogszabályi tilalom ellenére;
  • a kolloidoldatokról megtévesztően állította, hogy őket az Európai Független Minőség-ellenőrző Team tesztelte, ellenőrizte és kiváló minősítéssel látta el;
  • a kolloidoldatokat jogszerűtlenül forgalmazta, figyelmen kívül hagyva közegészségügyi kockázataikat;
  • a PentaMax egy piramis jellegű eladásösztönző rendszer, amelyben a fogyasztók az ígért előnyökhöz és jutalékokhoz elsősorban további fogyasztók és vállalkozások csatlakoztatásával jutnak, és nem termékek/szolgáltatások értékesítésével vagy fogyasztásával.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet véleménye szerint a kolloidoldatok nem minősülnek étrend-kiegészítőnek, nem használhatók fel élelmiszerekben, nem fogyaszthatók sem étrend-kiegészítőként, sem élelmiszerként. A szervezetben felhalmozódott kolloid bőrbetegséget (argyriát) okozhat, így fogyasztása közegészségügyi kockázatot hordoz.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal állásfoglalása szerint a kolloidoldatok jogszerűen nem forgalmazhatók Magyarországon élelmiszerként vagy étrend-kiegészítőként. Egészségre gyakorolt káros hatásuk – kivizsgálásukra vonatkozó elegendő és hiteles tudományos információ hiányában – nem zárható ki.

A GVH a Ledlandra kirótt bírság kiszabásakor az egyes termékek értékesítéséből származó árbevételére (annak 5%-ára) alapozott.

A GVH súlyosító körülményként értékelte a többi között, hogy

  • a jogsértő kereskedelmi gyakorlat részben pénzügyi nehézségekkel, részben egészségügyi problémával küzdő fogyasztókat célzott meg, akik az átlagosnál érzékenyebbek a problémájukkal kapcsolatos hirdetésekre;
  • a Ledland több jogsértő fogyasztói tájékoztatást is közölt.

A GVH ezúton is felhívja a fogyasztók figyelmét az egyes – szakmai kontroll nélkül forgalmazott – kolloidoldatokkal kapcsolatos egészségügyi kockázatokra és veszélyekre.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj/8/2015.

Címkék