Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2019. július 23. Az év 204. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737660. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Brummogók bemehetnek: mackófesztivál a pesti állatkertben

Brummogók bemehetnek: mackófesztivál a pesti állatkertben
Infovilág

Nyolcadik alkalommal rendezik meg a mackófesztivált a pesti állatkertben. A négynapos fesztivál január 30-tól február 2-ig, vagyis szombattól keddig tart, s ebben az időszakban a medvékhez kapcsolódó látnivalókkal, eseményekkel, ismeretterjesztő programokkal várják a nagyközönséget.

Az „állati találkozások”, illetve látványetetések sora a fesztivál mind a négy napján délelőtt fél 10-kor kezdődik a vörös macskamedvéknél: a kis pandának is nevezett állatok, Ambrus és Aurora egy tálból „cseresznyéznek” ebben az időpontban. Egy órával később, 10,30-kor a kamcsatkai medvék kifutójához invitálják a nagyközönséget, 13 órakor a koalák (bár ők nem igazi medvék, hiszen az erszényesek közé tartoznak) kapnak friss eukaliptuszt, délután kettőkor pedig a Varázshegy belsejében ismerkedhetnek meg a medvék világával az érdeklők.

A Varázshegyben mind a négy napon 10–16 óra között kézműves foglalkozások, arcfestés, illetve játékos ismeretterjesztő programok várják a látogatókat, köztük is elsősorban a gyermekeket, a családokat. Ugyancsak a Varázshegy a „Mackó Show” helyszíne, amelyen Görbivel, Banditával és Nyalival ismerkedhet meg a közönség. A két hétvégi napon lesz még mézkóstoló is, mi több, a Gödöllői Mézmúzeum is bemutatkozik. Szombaton 11 és 14 órai kezdettel a Bóbita Band zenés műsora szórakoztatja a Mackófesztivál résztvevőit, vasárnap 11 órakor pedig Dolák-Saly Róbert „Én vagyok a kedvenc állatom” című műsorára, illetve azonos című könyvének dedikációjára is sor kerül.

Február 2-án délelőtt 11 órakor természetesen a hagyományos medveárnyék-észlelést is megtartják. A népi időjóslás hagyományai szerint ez jeles nap a kalendáriumban, s az aznapi időjárás alapján megbecsülhető a tél hossza. Ráadásul ez a hagyomány összekapcsolódott azzal a népi megfigyeléssel, hogy a telente kevésbé aktív medvék nyomaival ettől az időszaktól kezdve találkoztak ismét az erdőkben. Ezért a néphit szerint a medve ilyenkor jön elő a barlangjából, s annak megfelelően lehet az időt megjósolni, hogy az állat meglátja-e az árnyékát. A medveárnyék-észlelésre a kamcsatkai medvék kifutójánál kerül majd sor.

Azért, hogy a mackófesztiválra minél többen ellátogathassanak, mind a négy napon ingyen beengedik a kertbe azokat a 14 évesnél fiatalabbakat, akik érkezésükkor a főbejáratnál brummognak. Egyébként sok család körében hagyomány ilyenkor az is, hogy az aprónép valamilyen „medvés” viseletben, például „mackófüles” sapkában érkezik.

Címkék