Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2019. június 18. Az év 169. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737625. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A Duna fővárosai: Bécs | Budapest – Párhuzamos városképek, 1850–1920

A Duna fővárosai: Bécs | Budapest – Párhuzamos városképek, 1850–1920
Infovilág

Tavaly április 20. és június 2. között a bécsi nagy körúton működő Ringturm építészeti galériájában volt látható a Dunaumetropolen – Bécs és Budapest a dualizmus korában című fotókiállítás. A mintegy 300 korabeli fotót felvonultató tárlaton tíz témakörben, párokba rendezve ismerhették meg a látogatók a két iker főváros urbanisztikai fejlődésének egyes állomásait. Így például a vasutak, körutak kiépülését, a kereskedelem és a szórakozás modernizációját vagy a városszélek dinamikus változásait. 

Budapest, Kossut Lajos utca, anno 1905.

A 75 tablóba rendezett anyag mélységében és mennyiségében is egyedülálló vállalkozás, hiszen – bár sok szó esik a két város urbanisztikai párhuzamosságairól – mindeddig senki sem vállalkozott a szisztematikus összevetésükre. Ennek is köszönhető, hogy a tárlat kiemelt médiafigyelmet kapott.

A forrásértékű anyagot a salzburgi Müry Salzmanm kiadónál megjelent kétnyelvű (német-magyar) kísérő szövegekkel ellátott, igényesen szerkesztett katalógus is megörökítette (Tamáska Máté: Donaumetropolen. Salzburg 2015, 216 p.). 

Bécs, Graben, anno 1905.

A kiállítás anyagát a kurátorok, Adolph Stiller, Szabó Csaba és Tamáska Máté eleve úgy állították össze, hogy az nem csupán a bécsiek, hanem a budapestiek számára is érthető legyen – mind témájában, mind nyelvében (minden tablón szerepel a magyar szöveg, sőt a német utcanevek tükörfordítása is). A teljes anyag, változatlan formában február 24. és május 29. között lesz látható – hétfő kivételével minden nap 10–18 óra között – a magyar fővárosban, a budai Várkert Bazárban. A Duna fővárosai – Bécs | Budapest című fotókiállítás fővédnöke Tarlós István, Budapest főpolgármestere, illetve Michael Häupl, Bécs polgármestere, aki a tárlat megnyitójára Budapestre látogat. A kiállítás külön aktualitása, hogy tavaly ünnepelte 150. évfordulóját a bécsi Ringstrasse, illetve az egy évszázada zajlott első világháború évei vetettek véget az iker fővárosok közös történeti fejlődésének.

A kiállítás 1500 forintért megtekinthető.

Címkék