Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2019. május 24. Az év 144. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737600. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Véres drónok – életmentő robot-szitakötők

Véres drónok – életmentő robot-szitakötők
Infovilág

A drónokat a kaliforniai Zipline robotikai cég építette és üzemelteti. A ruandai rendszer első lépésben a vérszolgáltatásra összpontosít majd, ugyanakkor az UPS, a Gavi Vakcina Szövetség és a Zipline nemzetközi együttműködése azon dolgozik, hogy a szolgáltatás gyógyszerekre és életmentő vakcinákra is kiterjeszthető legyen. Ezt az UPS Alapítvány 1100 millió dolláros adománnyal támogatja.
 
Ruandában a szülés utáni vérzések a gyermekágyi halandóság legfőbb okának számítanak. Mivel a vérkészítményeknek számos fajtája létezik, és lehetetlenség pontosan előre jelezni az igényeket, sok klinika nem tartja készleten az összes vért, amit használnia kell(ene). A ruandai új dórónprogram révén az ország nyugati részén a vérátömlesztéssel foglalkozó klinikák SMS-ben továbbíthatnak sürgősségi rendeléseket. Ezeket a Zipline a Muhanga régióban működő központjában állomásozó 15 drónból álló flottával juttatják célba. A Zip névre keresztelt, merev-szárnyú drónok egy nagyjából 75 kilométer sugarú körön belül tudnak egyszerre 1500 gramm vért szállítani. A cél elérésekor nem száll le a drón, hanem kis ejtőernyővel dobja le a csomagot. Ezzel a megoldással a gyakran 5–6 órás országúti szállítás ideje 15–30 percre csökkenthető.

A drónos csomagszállítással már a világ több országában kísérleteznek. Kisebb súlyú és méretű küldeményeket a kereskedelmi forgalomban kapható, középkategóriás  drónokkal (300–500 ezer forint) is lehet szállítani. A nyáron már a Balatonon is működött kísérleti jelleggel egy mentőövet célba juttató drón, ami minden vízi mentőnél gyorsabban tudta ledobni az övet a bajba jutottnak. Németországban több alkalommal közúti baleset helyszínére juttattak el orvosi felszerelést, újraélesztő készletet, amikor a kialakult torlódás miatt nem vagy csak nehezen lehetett megközelíteni a sérülteket.

A drónokra bízható szállítási feladatoknak a drón teherbírása szab határt. Egy árvízzel vagy hóval elzárt területre gyógyszer vagy kisebb orvosi berendezés eljuttatása akár kézi irányítással is megoldható, nincs szükség a ruandaihoz hasonló komplex, automatikus rendszer kiépítésére.

 

Címkék