Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2019. július 21. Az év 202. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737658. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Mackófesztivál a pesti állatkertben

Mackófesztivál a pesti állatkertben
Infovilág

Február másodika jeles nap a népi időjóslásban. A hagyomány szerint ilyenkor bújik elő a medve a barlangjából, s attól függően, hogy ezen a napon borult vagy napos-e az időjárás (azaz meglátja-e a medve az árnyékát, vagy sem), következtetéseket lehet levonni a tél hosszát illetően.

Lesz-e árnyéka a medvének?

A hagyományos medveárnyék-észlelést február 2-án 11 órakor tartják a medvék kifutójánál, méghozzá az Országos Meteorológiai Szolgálat szakembereinek részvételével. A népi időjóslás megfigyelései szerint ha a medvéknek árnyéka lesz, hosszú télre számíthatunk, ha azonban nem rajzolódik ki árnyék, a tél hamarosan átadja helyét a tavaszias időjárásnak.

A jeles naphoz kapcsolódóan a Fővárosi Állat- és Növénykertben kilencedik alkalommal szervezik meg a Mackófesztivált, amelynek programjai február 2-től 5-ig, azaz csütörtöktől egészen vasárnapig tartanak a városligeti intézményben. A programok között lesznek látványetetések és izgalmas állatbemutatók, amelyek során a kert nagyobb testű medvéi mellett a kisebb termetű rokonsággal, a kis pandákkal, az ormányosmedvékkel, a mosómedvékkel és a farksodrókkal is megismerkedhetnek a látogatók. Sőt, még az is kiderül, hogy van-e köze a koalának a medvékhez.

A programot kézműves foglalkozások, mézkóstoló és méhészeti bemutató, illetve zenés családi műsorok teszik teljessé. A fellépők között lesz Dolák-Saly Róbert, illetve Bolba Éva és a JAZZterlánc is. A Mackófesztivál részletes programja az állatkert honlapján olvasható.

Azért, hogy a Mackófesztiválon minél többen részt vehessenek, mind a négy napon ingyen látogathatják az állatkertet azok a 14 éven aluliak, akik érkezésükkor a főbejáratnál brummognak. Egyébként sok család körében hagyomány ilyenkor az is, hogy az aprónép valamilyen „medvés” viseletben, például „mackófüles” sapkában érkezik.

Címkék