Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2019. július 23. Az év 204. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737660. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Együttműködik az Antenna Hungária és győri a Széchenyi István Egyetem

Együttműködik az Antenna Hungária és győri a Széchenyi István Egyetem
(Munkatársunktól)

Vissza a gyökerekhez! Jövőre lesz éppen ötven éve annak, hogy Győrött megalakult a Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskola. A hangsúly most a „távközlési” szót illeti, tekintettel arra, hogy alig egy órával ezelőtt együttműködési megállapodást kötött az állami tulajdonú Antenna Hungária Zrt. és az egyetemmé nemesedett valamikori főiskola, a mai Széchenyi István Egyetem.

Prof. dr. Földesi Péter, az alma mater legfőbb tisztségviselője, azaz rektora az Infovilág munkatársának kérdéseire válaszolva elmondta, hogy az imént aláírt megállapodás – annak ellenére, hogy sok konkrétumot tartalmaz – végül is rugalmasan, a rövid és hosszú távú igényekhez igazítható, bővíthető keret-megállapodásként is értelmezhető.

Haszonélvezői mindenekelőtt a hallgatók, a tudományok fejlődéséhez rugalmasan igazodó oktatás, és persze a gyakorlat-központú kutatás; azaz kölcsönösen hasznosnak ígérkezik a szerződéssel is megerősített együtt munkálkodás.

Földesi rektor első helyen említette, hogy az Antenna Hungária (AH) munkatársai segítik a BSc-, MSc- és PhD-hallgatók szakirányú továbbképzését, hozzájárulnak a Győrött tanulók gyakorlati ismereteinek bővítéséhez a többi között a műsorszórásban, a távközlésben és informatikában. Az AH szeretné bevonni a tudományos diákköröket a saját szakmai tevékenységébe. Különös figyelmet fordítanak a társaság szolgáltatás-választékának a bővítésével járó szakember-igény kielégítésére.

Az Infovilág is tájékoztatta olvasóit arról, hogy az AH jó ideje már nem csupán a földfelszíni és műholdas televízió- és rádióműsor-szórással, -szétosztással foglalkozik. Egyre nagyobb területet szerez meg magának a távközlési piacon, ahol immár két évtized óta egyedülálló módon üzemelteti az egész országot lefedő, nagysebességű, digitális, mikrohullámú gerinchálózatot.

A szakmai segítségen és együttműködésen túl az Antenna Hungária anyagiakkal is hozzájárul a saját szakember-képzéséhez, ugyanis sokmillió forintot fordít győri hallgatói ösztöndíjak alapítására – mondta el az egyetem rektora az Infovilág munkatársának az érdeklődésére.

Elképesztő ütemben fejlődő világunkban rég nem elegendő az elméleti képzés; éppen ezért a műsorszóró és távközlési társaság a közösen folytatandó kutatásról is megállapodott ma kora délután, különös tekintettel a vezeték nélküli, a multimédiás szolgáltatások, a távközlési kommunikációs hálózatok, valamint a digitális és analóg műsorszórás területén.

Ez utóbbi témakörben kiemelt figyelmet fordítanak a tananyag folyamatos fejlesztésére, a szakdolgozati, diplomamunka- és doktori témák kidolgozására, növelendő az ellaborátumok színvonalát, bővítendő gyakorlati alkalmazhatóságukat – vállalati szakemberek közreműködésével az oktatásban.