Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2019. július 15. Az év 196. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737652. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az online gyűlöletbeszéd elleni küzdelem

Az online gyűlöletbeszéd elleni küzdelem

Egy évvel ezelőtt az Európai Bizottság és a közösségi média négy nagy platformja magatartási kódexet fogadott el az interneten folytatott jogellenes gyűlöletbeszéd ellen. A magatartási kódex a Facebook, a Twitter, a YouTube és a Microsoft kötelezettségvállalásait tartalmazza az ilyen tartalom Európán belüli elterjedése ellen. (A kép forrása: http://mashable.com/category/hate-speech/)

A magatartási kódex első évfordulóján közzétett értékelésből kitűnik, hogy a cégek nagyot léptek előre a kötelezettségvállalásaik teljesítésében. A ma közzétett eredmények azt mutatják, hogy EU-szerte a bejelentett tartalmak 59,1%-át törölték. A jogellenes gyűlöletbeszédeket Magyarországon a bejelentések 94,5%-ának esetén távolították el a platformokról, ami a 24 vizsgált tagállam közül a legmagasabb arányt jelent.


A Bizottság folytatja a magatartási kódex végrehajtásának ellenőrzését a társadalmi szervezetek segítségével. Az IT-vállalatoktól különösen a megjelölt tartalmak elemzése során alkalmazott szempontok átláthatósága és a felhasználóknak adott visszajelzések terén várunk előrelépést. Ezen értékelés eredményeit a Bizottság a digitális egységes piaci stratégia végrehajtásának félidős értékelésében bejelentett munka részeként fogja figyelembe venni. A Bizottság folytatja munkáját az IT-vállalatok és a nemzeti hatóságok közötti hatékony együttműködés előmozdítása érdekében. (A teljes közlemény itt olvasható.)