Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2019. július 21. Az év 202. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737658. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Augusztusban is csúcsközelben maradt a GKI konjunktúraindexe

Augusztusban is csúcsközelben maradt a GKI konjunktúraindexe
GKI
  • 2017. 08. 28.

A júliusban történelmi csúcsára jutott GKI-konjunktúraindex augusztusban minimálisan, hibahatáron belüli mértékben csökkent. A Gazdaságkutató Intézet által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint augusztusban az üzleti bizalmi index az előző havinál kissé ala­csonyabb, a fogyasztói viszont magasabb lett.

Az üzleti várakozások némi romlása kizárólag az ipari bizalmi index esésének következ­ménye, az építőipari és különösen a kereskedelmi bizalmi index ugyanis emelkedett, a szolgáltatói pedig nem változott. Az ipari várakozások a júliusi rekord után augusztusban visszaestek júniusi szintjükre. Különösen az elmúlt időszak termeléséről alkotott vé­lemény romlott, de a rendelésállomány – ezen belül az export –, valamint a készletek meg­ítélése is valamivel kedvezőtlenebbé vált. A termelési várakozások viszont érezhetően javultak.

Az építőipari kilátások augusztusban tovább szárnyaltak, így az ágazat bizalmi indexe újabb historikus csúcsra emelkedett. Júliushoz képest a magas- és a mélyépítő cégek várakozásai is kedvezőbbé váltak. Az előző háromhavi termelés értékelése látványosan, a rendelésállományé kissé javult.

A kereskedelmi bizalmi index a júliusi enyhe csök­kenés után jócskán nőtt, s ezzel nemcsak a múlt csaknem négy évet jellemző viszonylag keskeny sáv tetejére kapaszkodott föl, de megközelítette történelmi csúcsát is. Különösen a rende­lések várható alakulásáról vélekedtek optimistán a cégek, de az eladási pozíció és a kész­letszint megítélése is javult.

Augusztusban a szolgáltatói bizalmi index nem változott. Az előző három hónap általános üzletmenetének megítélése valamivel kedvezőbb lett, a forgalomi várakozások viszont kissé kedvezőtlenebbek.

A foglalkoztatási szándék augusztusban nem sokat változott; az iparban és a kereskede­lemben kissé visszafogottabb, a szolgáltató cégeknél valamivel pozitívabb lett, s csökkent a lakosság félelme munkanélküliségtől.

Az áremelési törekvés – a kereskedelem kivételével, ahol számottevően nőtt az áremelést tervező cégek aránya – alig változott, az ipar­ban kissé gyengébb lett, az építőiparban valamivel erősebb.

Érezhetően emelkedett a fogyasztók inflációs várakozása is. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az iparban és a kereskedelemben kissé romlott, az építőiparban és a szolgáltató szférában viszont javult, a fogyasztók körében nem változott.

A GKI fogyasztói bizalmi index augusztusban a júliusi enyhe csökkenést követően au­gusztusban öthavi maximumára emelkedett. A lakosság a saját várható pénzügyi helyze­tét és megtakarítási képességét is kissé jobbnak érezte, mint júliusban.