Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2019. július 15. Az év 196. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737652. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Bécs védekezik az ingatlanhiénák ellen

Bécs védekezik az ingatlanhiénák ellen
EuroCommPR*Bécs

E hónaptól csakis engedéllyel szabad le- és elbontani az 1945 előtt épült házakat az osztrák fővárosban. Az intézkedéssel a bérlőket és a városképet védik az ingatlanspekulánsoktól. (Kép: Bécs látképe a magasból © Eurocomm-PR / Regina Hügli)

Bár csak az ősszel akarták módosítani a bécsi építési szabályzatot, a sok utolsó pillnatra halasztott bontás miatt azonban már június végén napirendre tűzte és elfogadta a bécsi tartományi parlament az 1945 előtt épült házak védelméről szóló törvénykezdeményezési javaslatot.

Eszerint az 1945. január 1-je előtti épületek kizárólag a bécsi városháza építészeti és településfejlesztési ügyosztálya (MA 19) engedélyével bonthatók le. Akkor is, ha nem állnak műemlékvédelem alatt, illetve éppen nem védett övezetben találhatók.

Kathrin Gaal, az osztrák főváros nemrégiben kinevezett lakásépítési városi tanácsnoka elmondta: a lépés nemcsak a városkép kíméletes megújítását szolgálja, hanem az ilyen épületekben lakó bérlők védelmét is.

A szigorítás nyomán 70 épület bontását állították le, ám 20 esetében már annyira előrehaladottak voltak a munkálatok, hogy kénytelenek voltak engedélyezni az épület teljes elbontását. A fennmaradó 50 esetében az MA 19 külön-külön megvizsgálja, hogy érdemes-e megőrizni az épületet építészeti vagy városképvédelmi okból, és csak ennek függvényében adja ki a bontási engedélyt.