Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2019. június 19. Az év 170. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737626. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A thai barlang hőse: életét adta a gyerekek életéért

A thai barlang hőse: életét adta a gyerekek életéért A thai barlang hőse: életét adta a gyerekek életéért
Infovilág

Június 23-án a Moo Pa, vagyis a Vadmalacok kölyökcsapata három fiatal focista születésnapját ünnepelni a közeli barlangba ment edzőjével. A monszun időszak kezdete volt. Ilyenkor, ha zuhog az eső, a mészkősziklákon át a víz becsorog , és gyorsan megemeli a vízszintet. A tizenkét gyerek és Pi Ekk, a tréner nem tudott kimenni. Nemzetközi mentőakció kezdődött a megmentésükre. A világ legjobb barlangi búvárainak, a thai haditengerészet „fókáinak” és önkéntesek százainak összefogásával végül sikerült kihozni a gyerekeket. (A képen: Szaman Kunan...és a feleségével.)

Erről a küzdelemről szól Kereszty András izgalmas riportkönyve az Alvó Hölgy Barlangja.

Kereszty régóta írja különleges könyveit, amelyekben írói eszközökkel és pontos adatokkal, leírásokkal, precíz riporterként elviszi olvasóit egy-egy esemény helyszínére. Ilyenek előző kötetei, az Égő cédrusok, a Piramis és Dávid-csillag, a Merénylet az érsek ellen vagy a Challenger videó.
Az Alvó Hölgy Barlangja letehetetlenül izgalmas. E-könyvként jelent meg, mert az olvasó így jut a lehető legközelebb az eseményekhez. Gondoljuk csak el, június 23-án léptek a gyerekek a barlangba, július 23-án ért véget a történet. S most, alig egy hónappal ezután már kész is a képekkel gazdagon illusztrált könyv. A könyv epub, mobi vagy PDF-formátumban szinte minden eszközön olvasható.
Keresztynek segítségére voltak Haza című blogjának thaiföldi partnerei, a Nation munkatársai. Mindenekelőtt a könyv főszereplője, Parané, a fiatal riporternő. A könyvből illusztrációként itt közöljük az egyik részletet. A mentés egyetlen halálos áldozatának, Szaman Kunannak történetét:

Szaman Kunan:

– Itt vagyok a Suvernabhumi repülőtéren. Arra várok, hogy felszálljak a gépre, amely majd elvisz Chiang Rai-ba, hogy csatlakozzam a mentőakcióhoz. Sokan vagyunk. Orvosok, a hadsereg búvárai és civilek, akik a bangkoki Siam Ocean showban, vagy a Pataya Beachen lévő Vizi világban dolgoznak.
Az izmos, jó felépítésű férfi arcából keveset mutat a kamera, egy hatalmas, a napot visszaverő napszemüveg miatt.


– Este látjuk egymás. Hazahozzuk a srácokat!


Ez a videó maradt meg Szaman Kunanról, a búvárról, a barlangi mentés egyetlen halálos áldozatáról.


38 éves volt. Annyit tudtak csak róla, hogy Roi Et-ben született. Hivatása szerint a haditengerészet búvár tisztese volt. De már leszerelt és a Bangkoki repülőtéren dolgozott bizonsági őrként. A Suvernabhumi repülőtéren, ahonnan az utolsó videón bejelentkezett. Maratoni futó és kerékpárversenyző. Nős, felesége Valeepoan Kunan. A mentésre önként jelentkezett. Talán elege volt a reptérből, a bőröndökből, a kellemetlen utasokból. Vissza akart térni a társak közé, a fókák csapatába. Együtt lenni velük. Együtt is volt a csapattal. A parancsnok utasításait követte, mint a régi időkben. Csak épp a felszerelése nem volt olyan professzionális, mint a Seal-eknek. Civil könnyűbúvár öltözetet, maszkot hozott.


Szaman Kuman egyébként sose szerzett magas rendfokozatot a thai haditengerészetnél. Váll-lapját három vörös sáv díszítette. Tisztes volt, a harmadik rangot viselte (Petty Officer Third Class ), ami Magyarországon a szakaszvezetőnek felel meg. Fiatal tengerészből lett előbb Petty Officer First Class (őrvezető), majd Petty Officer Second Class (tizedes), végül pedig szakaszvezető. (A megfelelő magyar rendfokozatokat is használtam – a szerző.). A rendfokozatokért vizsgázni kell, a követelmények igen magasak. A thai haditengerészetnél egy fóka-búvár általában három évente kap lehetőséget arra, hogy előléptetést szerezzen. Ekkor nagyot ugrik a javadalmazása.


A thaiföldi haditengerészetnél nemcsak a rendfokozatok, hanem a feladatok is az amerikai mintát követik. A küldetések veszélyei miatt a SEAL-nek van a legnagyobb esélye, arra hogy szuperhős legyen. Ezt szokták mondani a parancsnokok azoknak, akiket ehhez az alakulathoz küldtek. A seal (nevezzük egyszerűbben fókának) modern harcos, aki a világ minden táján, minden körülmények között képes harcolni. A haditengerészeti SEAL (Sea-Air-Land, Tenger- Levegő-Föld) azonnali beavatkozó erő. A harci egység tagjai fáradságos edzéseken mennek keresztül, hogy elérjék a maximális edzettséget és kitartást. Megtanulják, hogyan működjenek együtt és hogyan mozogjanak szinkronban, amikor különleges műveleteket hajtanak végre. Ilyenek például a felderítő missziók. A fókák gyűjtik be az információkat az ellenséges területről csapásmérés előtt.

A haditengerészet fókái ejtőernyőznek, búvárkodnak, így surrannak be észrevétlenül az ellenfél vonalai mögé. A fókák mentik a túszokat. Amikor a túsztárgyalások meghiúsulnak, a haditengerészeti fókák lépnek akcióba. Az ilyen küldetések kulcsa a sebesség, a lopakodás, a mesterlövészet és az erő. A fókák helikoptereket, tengeralattjárókat, motorkerékpárokat, gyors-bicikliket használhatnak, éjjel látó szemüvegek segítségével áthatolnak a legsűrűbb dzsungelen is. A fókák mesterei a kézi tusának. Mindez a SEAL kézikönyvében olvasható. Több minden van még benne, folytathatnám a leírást, de talán ennyi is elég annak elképzeléséhez, hogy milyen akció-film-főhős-szerűség lehetett Szaman Kunan.


Azt még csak elképzelni sem lehet, milyen lehetett számára elhagyni ezt az életet. Milyen lehet egy valóságos akciófilmből a biztonsági őrök valóságos életébe zuhanni. És meg lehet sejteni, hogy miért jelentkezett önkéntesnek, miért meséli büszkén a repülőtéren, hogy ismét itt van, orvosok, katonai búvárok között, akik AKCIÓRA indulnak.


De most nem volt eleven ellenség. Csak lopakodó és halálos.

Egy nappal azután, hogy Szaman Kunan megérkezett a barlanghoz, közölték, hogy a legfrissebb mérések alapján a barlangban a levegő oxigénszintje 15 százalékra esett. A normális 21 százalék. A gyerekeket már megtalálták. De most az fenyegetett, lassanként megfulladnak. Arpakorn Jukong, a fókák parancsnoka utasítást adott, hogy búvárjai vigyenek le harminc nagy méretű oxigénpalackot, F-jelölésűt. Ennek tartalma 1360 liter. Ha teljesen kinyitják a csapot és tartalmát a levegőbe eresztik, akkor másfél óra alatt fogy ki. Ezért negyven-ötven percenként újabb búvárok vigyenek le friss palackokat és cseréljék ki a régieket. Egy fóka – egy búvár. A nehézséget csak a barlangban lévő közlekedés okozta. A sok merülés, a sok elárasztott folyosó. Egyébként még a teli palack súlya is csak 16 és fél kiló. Meg se kottyan egy edzett fiatalembernek.

Szaman Kuman lelkesedése, segítő készsége okozta a tragédiáját.

Alighogy visszajött egy palack leszállításából, felkapott egy másikat, és máris vitte vissza a barlangba. Senki sem tartotta nyilván, ki mikor indul, ki mikor jön vissza. A sok egyforma felszerelés miatt nem is lehetett mindenkit figyelemmel kísérni.

Miközben az életmentő palackot vitte az egyik csarnokba, kifogyott a hátán lévő kis méretű (mondhatni civil merülésekre, rákászásra való) oxigénpalack tartalma.

Ez hirtelen történt.

Az utána érkező társ már csak azt látta, hogy egy búvárruhába öltözött test lebeg a vízen. Bevonszolta a legközelebbi csarnokba. Levette a maszkját. Megpróbált oxigént juttatni a tüdejébe. De hiába. Szaman Kuman nem élt. Tragikus módon a saját palackja fogyott ki, miközben az oxigént szállította a barlangba.
Szaman Kuman életét megváltoztatta távozása a hadsereg alakulatából. A barlangban végre egykori társaival lehetett. Együtt dolgozhatott velük, együtt figyelhetett Jukong parancsnok utasításaira. Hajtotta őt a bizonyításvágy, hogy harmincnyolc évesen is képes húszévesek teljesítményére. Képes minden áldozatra azért, hogy más életeket mentsen. A küldetések veszélyei miatt a SEAL-nek van a legnagyobb esélye, arra hogy szuperhős legyen. Ugye, ez a hívó szó az újoncoknak.

Szaman Kumant végül is nem repülőtéri biztonsági őrként, hanem szuperhősként temették el.

Őfelsége Maha Vajiralongkorn király elrendelte, hogy léptessék elő főhadnaggyá. Koporsóját hat SEAL tiszt vigye a sírhoz. A sírnál az alakulat főparancsnoka búcsúztassa. A parancsnok beszédének részlete:

„Első osztályú és tehetséges SEAL voltál, kiváló triatlonista. Az után is, hogy leszereltél, kapcsolatban maradtál korábbi bajtársaiddal. És mikor eljött az ideje, újra akcióba indultál velünk. Ez volt az utolsó missziód akkor, amikor a világ minden részéből gyülekeztek a búvárok, hogy életük legnehezebb misszióját hajtsák végre. Elkötelezettséged, elszántságod példa lehet valamennyiünk számára. Szívünkben örökké élni fogsz.”
Szaman Kunannak a „Fókák” voltak az élet. Ebbe is halt bele…”