Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2019. május 24. Az év 144. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737600. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Tanulás életfogytig: képzés időseknek a Bécsi Egyetemen

Tanulás életfogytig: képzés időseknek a Bécsi Egyetemen
EuroCommPR*Bécs

Az 55 évesnél idősebbek számára dolgozott ki képzési programot a Bécsi Egyetem. A Studium Generale néven kezdődő szak 12 egységből áll, és egyáltalán nem kell az egészet elvégezni. (A képen: Bécsi nyugdíjasok © PID / Martin Votava)

A jövő tavasztól már nem csupán a 20 éveseké lesznek a Bécsi Egyetem előadótermei: az élethosszig tartó tanulás jegyében ugyanis külön, a nyugdíjas korosztály számára is összeállított egy szakot az intézmény. A Studium Generale 12 tartárgyat foglal magában. Oktatnak, például szociológiát, kommunikációt, molekuláris biológiát, jogot és filozófiát. A képzés célja, hogy a nyugdíjba vonulók végre azt tanulhassák, ami mindig is érdekelte őket, de sosem volt idejük rá.

Éppen ezért nem kötelező az egész képzést elvégezni, aki akarja, az 420 euróért befizetheti magát egyetlen modulra is. Ehhez még érettségi sem szükséges. De el lehet végezni a 12 modult egyben, 4–6 szemeszter alatt is – ebben az esetben 4800 euró a tandíj. Aki egyetemi diplomára vágyik, annak további három szemesztert kell teljesítenie, és a megszokott módon diplomadolgozatot kell írnia majd pedig megvédenie. Ez további 1200 euró kiadás.

Az új képzésre 2018 decemberéig lehet jelentkezni; a félévek márciusban és októberben kezdődnek.