Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2019. június 17. Az év 168. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737624. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A kutatás bécsi ünnepe robotok, önvezető busz, gondolattal irányítható játék

A kutatás bécsi ünnepe robotok, önvezető busz, gondolattal irányítható játék
EuroCommPR*Bécs

Mindent ki lehet próbálni és mindent meg lehet kérdezni a kutatás bécsi ünnepén, ahol mintegy negyven újdonság mutatkozik be a nagyközönségnek szeptember 14–16. között. A város önvezető buszán is lehet majd utazni. (A képen:gyerekek baktériumokat tanulmányoznak a a kutatás bécsi ünnepén © Wirtschaftsagentur Wien / ChristianHusar)

Gyerekek teleszkóppal a kutatás bécsi ünnepén © Wirtschaftsagentur Wien / Tirza Podzeit

Robotépítés és -programozás, drónreptetés, madárraj irányítása, okos vécéülőke, elesés-szimulátor és szuperérzékeny karprotézis is szerepel a Wiener Forschungsfest programján, amelyet szeptember 14–16. között rendeznek meg a CREAU rendezvényközpontban. Az érdeklődők hat témakörben ismerkedhetnek meg a legújabb, legszellemesebb és legötletesebb bécsi fejlesztésekkel.

Kipróbálható például a bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien önvezető busza, amely hamarosan Bécs új városrészében, Seestadt Aspernben áll szolgálatba. A dwh GmbH szimulációs szervere révén bárki csatlakozhat egy vonuló madárrajhoz és átveheti az irányítását, a Ludwig Boltzmann Institut ArchPro kezdeményezése és egy virtuálisvalóság-szemüveg segítségével pedig fáradságos ásás és tisztogatás nélkül lehet római kori és viking leleteket tanulmányozni.

Bemutatkozik a Bécsi Műszaki Egyetem, a TU Wien okos vécéülőkéje, az iToilet is, amelynek kifejlesztésében magyar szakemberek is részt vettek. A különleges szerkezet idős, nehezen mozgó emberek számára lehet nagy segítség: nemcsak az ülőke magassága és dőlésszöge állítható – akár hangvezérléssel –, de vészhelyzetben segítséget is hív.

Mire használható a metrószerelvények fékenergiája? Milyen bőre van a robotoknak? Lehet-e kézprotézissel cipőfűzőt kötni és mi köze a színtelen gyümölcsöknek az intelligens termeléshez? Ilyen és még egy sor más kérdésre is választ kapnak mindazok, akik ellátogatnak a kutatás bécsi ünnepére, amelyre a belépés ingyenes.

A Wiener Linien önvezető autóbuszai Seestadt Aspernben © Wiener Linien / Manfred Helmer