Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2019. július 24. Az év 205. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737661. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Baja ötujjas halászleve – Gemencen levélszőnyeg mellett fut a kisvasút

Baja ötujjas halászleve – Gemencen levélszőnyeg mellett fut a kisvasút Baja ötujjas halászleve – Gemencen levélszőnyeg mellett fut a kisvasút
Elek Lenke

Baja most is kedvelt turisztikai célpont, de még inkább az lehetne, ha megtapasztalhatná a várost eddig csak hírből ismerő turista mindazt, amivel a helyiek megismertettek a minap bennünket. (A nyitó képeken: a bajai városháza nappal és éjjel.)

Először is mindenkinek meg kell kóstolni a híres bajai halászlét, ami nemcsak a gyufatészta miatt más, mint mondjuk a szegedi. Állítólag a legjobbat Hosszú István, a háromszoros olimpiai, hétszeres világ- és tizennégyszeres Európa-bajnok úszónő Hosszú Katinka édesapja, igazi lokálpatrióta, készíti. Ezt személyesen is megtapasztalhattam. István nemcsak kavargatta a mennyei levet, de mesélt is a bogrács mellett.

„Az én drága édesapán halászként dolgozott, ezért legalább hetente kétszer-háromszor ettünk halat valamilyen formában. A halászleve nagyon finom volt, a módját ő is az ősöktől tanulta. Mi Baján azt valljuk, hogy az embernek a halászlé miatt van öt ujja. Csak öt dolog kell ugyanis hozzá: hal, víz, hagyma, paprika, só" - sorolta Hosszú Katinka édesapja, aki most elárulta a titkos családi receptet.

„Három-négy órával a főzés előtt megpucolom és lesózom a halat, így elég puha lesz a hús, de nem fő szét. Először annyiszor 1,2 liter vizet öntök a bográcsba, ahány kiló halat főzök, aztán beledarabolok öt fej vöröshagymát. Ha ez elkezd forrni, következik a hal és a pirospaprika is. Bő fél órát főzöm, és ha jól összeállt a lé, beállítom a sósságot. Mi külön esszük a levet és a halat, a gyufatésztát pedig nem a hallében főzzük".

A bajai Tóth Kálmán tér – kétféleképpen...

Ahhoz, hogy élénk legyen a turistaforgalom, szálloda is kell. Egy éve nyílt meg egy régi épület bővítéseként a Hotel Elizabeth, amely hamar népszerűvé vált a turistacsoportok, konferenciát szervezők és az esküvői helyszínt keresők körében. Más vállalkozásai mellett Szabó Márton és családja viszi a hotelt – ahol a nagyvonalúság és a vendégszeretet nem csupán közhely, hanem annak tartalma is van. Hamarosan wellness-részleggel bővítik az épületet, amelyet a városi lakosság számára is megnyitnak majd.

A város nem szűkölködik infrastrukturális fejlesztésekben. A 100 milliárd forintos, hazai forrású programok egyike a Deák Ferenc zsilipnél lévő híd átépítése. Kerékpárút is készül, a fejlesztés révén a közlekedés gyorsabbá és biztonságosabbá válik. A munkálatok során kibővítik az átkelőt, a gépjárművek pedig három méter szélességű sávokon haladhatnak. A híd a forgalom folyamatos fenntartásával épül a Ferenc-csatorna felett.

Baja és környéke számtalan programlehetőséget és látnivalót kínál. Érdemes körbe nézni a város gyönyörű főterén, bolyongani a hangulatos környékbeli utcákban, megnézni a Duna és a Sugovica összefolyásánál lévő Türr-kilátót.

A környéken páratlan természeti kincsek várják a látogatót, elég csak Európa legnagyobb ártéri erdejét, a Gemenci-erdőt említeni, amelyben 30 km hosszú kisvasút szállítja az őszi, ezerszínű falevélszőnyeggel borított erdőben a látogatókat. Gemenc már önmagában világhírű vonzerő, a modern ökoturisztikai látogató-központ pedig ideális kirándulási programpont a családoknak.