Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2019. június 17. Az év 168. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737624. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Tálas: a posztigazság korszakában élünk

Tálas: a posztigazság korszakában élünk
(Tudósítónktól)

Tálas Péter és munkatársai szerint a posztigazság korszakában élünk. Ez azt jelenti, hogy nem a tények, hanem a róluk alkotott vélemények, elfogadottságuk, hitelességük látszata, a velük kapcsolatos hitek határozzák meg ma a világpolitika értelmezését, és ez nagy hatással van a kutatók és az újságírók munkájára, annak értékére, hatására is. Vagyis a kommunikatív elemek kerülnek az első helyre a külpolitikák alakítása során. (Képek: Udvarhelyi Gergely.)

Mindennek fényében tartott – mind a részvételt, mind az időtartamot tekintve rekord hosszúságú – előadást Tálas Péter professzor, a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont igazgatója a Magyar Újságírók Országos Szövetsége kül- és biztonságpolitikai szakosztályának ez évi záróülésén. A már hagyományossá vált évértékelőn szóba került a világ biztonsága, figyelemmel a nukleáris háborúk megvívhatatlanságára, a közepes hatótávolságú atomfegyverek korlátozását előíró szerződés felmondására és az ilyen rakéták európai jelenlétére, beleértve a lengyel és baltikumi aggodalmakat, az orosz törekvéseket, a felek alkupozícióit a jövőre nézve.

A világ valóban többpólusúvá válik, saját befolyási övezetekkel – mutatott rá Tálas Péter, hangsúlyozva, hogy ez a befolyási övezeteken belüli cselekvési bátorságot, külpolitikai és katonai mozgáspotenciált is felerősíti. Oroszország Ukrajnával kapcsolatos politikáját, mind egyértelműbb törekvéseit, a kercsi incidenst és az ezzel kapcsolatos lanyha nyugati reakciókat, a 2008-i grúziai háborút, a kínai törekvéseket, vagy éppen a Szíriában megmutatkozott orosz–török–iráni együttműködést hozta fel példaként, kifejtve, hogy mindinkább el kell szakadni attól a szemlélettől, amely szerint mindent a nagyhatalmak tudnak elintézni.

Ebben a körben és részben a kérdésekre válaszolva bőven esett szó az Európai Unió állapotáról, a lengyel, a magyar és a kelet-közép-európai Európa-politikáról, Franciaországról, Németországról, Olaszországról, a társadalmak széteséséről és értékválságokról, a migrációról és a hagyományos erőközpontok integrációs lehetőségeiről. A biztonságpolitikai szakértő kitért Észak-Koreára, a lengyel bel- és külpolitikára, az Európával kapcsolatos orosz törekvésekre, geopolitikai és gazdasági realitásokra, az amerikai belpolitikára és világpolitikai szerepére is.

Tálas Péternek köszönhetően a 2018. évet összegző, 2019-re (például az európai parlamenti választások jelentőségére) kitekintő, és középtávon is perspektívát, óvatos, ám megalapozott derűlátást adó beszélgetéssel zárta idei tartalmas és értékes munkáját a MÚOSZ kül- és biztonságpolitikai szakosztály, az újságíró-szövetség kiemelkedően aktív szakmai műhelye.