Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2019. április 26. Az év 116. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737572. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Veszélyeztetik a repülés biztonságát a karácsonyi lézerfények

Veszélyeztetik a repülés biztonságát a karácsonyi lézerfények
(Tudósítónktól)

Csillagfény, több mint 6000 fénypont, és akár 300 négyzetméter bevilágítása… Ilyen és ehhez hasonló szöveggel hirdet számos internetes oldal karácsonyi lézerfényeket, amely az ünnepi kivilágítás egyik legújabb formája. 

Csakhogy a lézeres ünnepi fényjátékok elterjedésével ugrásszerűen megnő a repülésbiztonságot veszélyeztető fényjelenségek száma. A HungaroControl ezért arra kéri a lakosságot, hogy fokozottan figyeljen a karácsonyi lézerfények elhelyezésekor.

Bár a karácsonyi dekorációs lézerfény-rendszerek ünnepi díszbe öltöztetik a házakat, az utcákat, de csak kevesen tudják: helytelen használatuk kockáztatja a repülés biztonságát, ugyanis ezek az eszközök képesek a pilótákat megzavarni és elvakítani. Egy lézerberendezéssel akár tíz kilométerről is rá lehet világítani egy repülőgépre, a fény pedig súlyosan zavarja, veszélyezteti a látást. Figyelemelterelő hatása megzavarhatja a repülőgép személyzetét fel- és leszállás közben.

A HungaroControl ezért arra kér mindenkit, hogy e szabadtéri eszközöket minden esetben körültekintően helyezzék el. Ellenőrizzék, hogy csak a házak falára világítanak-e és véletlenül sem az égbolt irányába.