Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2019. április 26. Az év 116. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737572. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Segíts magadon! UNICEF-program hátrányos helyzetű fiataloknak

Segíts magadon! UNICEF-program hátrányos helyzetű fiataloknak
Infovilág

Hátrányos helyzetű magyar fiatalokból álló öt csapat kapott ezer dollárt, valamint szakmai támogatást ahhoz, hogy megvalósítsa terveit az UNICEF Magyarország „Rajtad áll a jövőd!” kezdeményezése részeként. Az UNICEF 16 országban, köztük az Európai Unióban elsőként Magyarországon hirdette meg új programját, amelynek célja, hogy az érintett fiatalok maguk azonosítsanak az életüket megnehezítő egy-egy társadalmi problémát, majd ötletes helyi megoldást találjanak rá, aminek kidolgozásához és megvalósításához segítséget kapnak.   

Tíz csapat 38 résztvevője jutott az országos verseny budapesti első fordulójába, ahol négy napon át dolgozhattak a saját terveiken. Öt pályázat nyert anyagi és szakmai támogatást a folytatáshoz. A „félelmek legyőzői” (Hernádszentandrás, Pere) csapat a kirekesztés ellen indítana érzékenyítő kampányt, mert tagjai úgy érzik, hogy kortársaik gyakran a származásuk miatt bántják őket.

A „Lótuszok” (Győr, Sopron) a gyermekotthonban szeretnének mentorprogramba kezdeni, így segítve a nagykorúsághoz közeledő fiatalok felkészülését az önálló életre.

A „Depriváció nyomán” (Hevesaranyos) a meglévő közösségi házat fejlesztené, hogy a látványosan nehéz körülmények között élő fiataloknak is lehetőségük legyen a rendszeres tisztálkodásra, ruháik mosására és számos program gondoskodnék arról, hogy ne legyenek a gúnyolódások célpontjai. A „Mozaik” (Szeged, Hajdúszoboszló, Győr, Kecskemét) mozgássérültek munkahelyi integrációját támogatná mobilalkalmazással, a „Mindenki egyért, egy mindenkiért!” (Bükkszentmárton) csapata helyi romák képességfejlesztését segítené roma szakértők bevonásával.  

Mind az öt nyertes pályázó ezer-ezer dollárból, mentorok támogatásával és szakmai segítség bevonásával folytathatja a tervei megvalósítását. A legígéretesebb két ötlet pedig nemzetközi színtéren mérettetik majd meg, ahol a csapatok további anyagi és szakmai támogatást kaphatnak. A legjobb megoldások mintaként szolgálhatnak a világ fiataljainak milliói számára és remélhetőleg számos helyen hozzájárulnak majd a 24 évesnél fiatalabbak boldogulásához.

A félelmek legyőzői videója itt tekinthető meg; tessék kattintani!