Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2019. június 17. Az év 168. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737624. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Európai strukturális és beruházási alapok: 405 ezer millió euró befektetés az unió reálgazdaságába

Európai strukturális és beruházási alapok: 405 ezer millió euró befektetés az unió reálgazdaságába
Infovilág

Egy ma közzétett jelentés összefoglalja az öt európai strukturális és beruházási alapból a 2014–20 közöttre szóló uniós költségvetési időszak félidejéig megvalósult legfontosabb eredményeket. – Bizottsági jelentés az EU–USA kölcsönös vízummentességről. – EU–USA adatvédelmi pajzs: ki lesz az állandó ombudsman?

 
Ez év októberéig az európai strukturális és beruházási alapok 2014–20-i költségvetésének csaknem kétharmadát irányozták elő konkrét célok megvalósítására. Az alapokból 2017 végéig csaknem egymillió vállalkozás (közt 74 000 kezdő) részesült a növekedést, az innovációt, az új termékek bevezetését és a munkahelyteremtést ösztönző támogatásból. Európa-szerte összesen 1,7 millió kezdeményezés nyert el uniós támogatást, a vidékfejlesztési programok 2,7 millió kedvezményezettjén túl. 
 
Az európai strukturális és beruházási alapok egész Európában hozzájárultak a gazdasági és pénzügyi válság okozta sebek begyógyulásához. A múlt év (tehát 2017) végéig 15,3 millióan kaptak álláskeresési vagy készségfejlesztési támogatást, ami csaknem kétszerese az előző évi értéknek. Mindemellett 42,5 millió polgárnak nyílik lehetősége a korszerű egészségügyi rendszerek igénybevételére. 
 
Tájékoztató – Működésben az európai strukturális és beruházási alapok

Az európai strukturális és beruházási alapok programjainak 2014 és 2017 közötti végrehajtásáról szóló 2018. évi összefoglaló jelentés

Az EU vízumkölcsönösségre törekszik az USA-val

A Bizottság ma jelentést tett az előrelépésről, amely a múlt 12 hónapban az Egyesült Államokkal bevezetendő vízumkölcsönösség elérésében történt – jelenleg ez az egyetlen olyan fennmaradó eset, ahol még nem valósult meg a teljes vízumkölcsönösség.
 
A vízumkölcsönösség az Európai Unió közös vízumpolitikájának alapelve, és a Bizottság továbbra is teljes mértékben elkötelezett az iránt, hogy valamennyi uniós tagállam számára biztosítsa a vízummentes beutazást az Egyesült Államokba. E célból a Bizottság továbbra is együttműködik az Egyesült Államokkal Bulgária, Horvátország, Ciprus, Lengyelország és Románia) bevonásával, amelynek állampolgárai továbbra is vízumra van szükségük a beutazáshoz az Egyesült Államokba.
 
Kérdések és válaszok: Az uniós vízumkölcsönösségi mechanizmus

A kölcsönösség hiányával kapcsolatos jelenlegi helyzet a vízumpolitika területén és a további teendők

 

EU–USA adatvédelmi pajzs: ki lesz az állandó ombudsman?

Az Európai Bizottság ma tette közzé az EU–USA adatvédelmi pajzs működésének második éves felülvizsgálatáról szóló jelentését. Az idei jelentés szerint az Egyesült Államok továbbra is kellő szintű védelmet biztosít az adatvédelmi pajzs formájában az EU-ból a részt vevő amerikai vállalatokhoz áramló személyes adatoknak. A Bizottság tavalyi jelentésében megfogalmazott ajánlások átültetésére az amerikai hatóságok által tett lépések javítottak a működésen.
 
Az Európai Bizottság azonban elvárja, hogy az amerikai hatóságok 2019. február 28-ig kijelöljenek egy állandó ombudsmant a jelenlegi megbízott helyére. Az állandó ombudsman fontos mechanizmus, amely biztosítani fogja, hogy az amerikai hatóságok megfelelően kezeljék személyes adatokhoz történő hozzáférésével kapcsolatos panaszokat.
 
Jelentés az EU–USA adatvédelmi pajzs második éves felülvizsgálatáról

Bizottsági szolgálati munkadokumentum

EU–USA közös nyilatkozat a második éves felülvizsgálatról

Jelentés az EU–USA adatvédelmi pajzs első éves felülvizsgálatáról

EU–USA adatvédelmi pajzsa polgároknak szóló útmutatóval

EU–USA adatvédelmi pajzs: Gyakran ismételt kérdések