Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2019. április 26. Az év 116. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737572. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Csernus Mariann Arany Medál-életműdíjat kapott

Csernus Mariann Arany Medál-életműdíjat kapott
Ágoston Enikö

A tizedik alkalommal szavazhatott a közönség arra, hogy kik nyerjék el az Arany Medál-díjat, amelyet a kitüntetettek a budapesti, Bethlen Téri Színházban vehettek át. Az életműdíjat Csernus Mariannak, a legígéretesebb fiatal tehetség díját pedig Herr Szilviának ítélte a közönség. Az év írójának Darvas Lászlót, színészének Rudolf Pétert, színésznőjének Ónodi Esztert, rendezőjének Herendi Gábort választották a jubileumi szavazáson. (Börcsök Zsófia felvételén a díjazottak és az est házigazdája, a díj kitalálója. Sorban: Juhász Anna, Darvas László, Herr Szilvia, Rudolf Péter, Csernus Mariann, Ónodi Eszter, Herendi Gábor, Mészáros Márton.)

Évtizeddel ezelőtt az akkor még tinédzser Mészáros Márton – aki ma már kulturális újságíró és az ELTE BTK mesterképzéses hallgatója – azért hozta létre az Arany Medál-díjat, hogy ne csupán hozzáértő szakmai zsűri határozhassa meg egy művész értékét az irodalom, a színház és a film világában, hanem a közönség szeretete is döntő fontosságúvá válhasson. Minden évben örömmel jelennek meg a díjazottak az átadó eseményén, mert a közönség elismerése valóban megérinti őket. A díj nem jár pénzjutalommal, eszmei értéke azonban felbecsülhetetlen, mert a szavazók szeretetének súlya határozza meg. A tizedik átadó alkalmával az előző évek díjazottjai is megtisztelték jelenlétükkel a győzteseket.

Két éve már az internetes szavazási lehetőség mellett a Bethlen Téri Színházban is le lehet adni a voksokat. Az eddigi években a közönség hat kategóriára jelölhette kedvenceit. A választás egyetlen kikötése az volt, hogy olyan nyerhette el a díjat, aki az adott évben közreműködött hazai filmes vagy színpadi produkció létrehozásában vagy önálló irodalmi kötetet publikált. Csupán az életműdíj képezett kivételt a kikötés alól, a kritériumok az idén sem változtak.

Az Arany Medál-életműdíjat ezúttal Csernus Mariann kapta meg, aki ma a legidősebb aktív magyar színpadi színész, a Pesti Magyar Színház társulat tagja. Bánsági Ildikó nyújtotta át a díjat az eseményen.

Az év írójának pedig Bán Zsófia adta át a kitüntetést. Darvas László – irodalmi álnevén Szív Ernő – a Magvetőnél publikált Meghívás a Rienzi Mariska Szabadidő Klubba című regényével nyerte el az olvasóközönség választását.

Az év színésznőjét sokan ismerhetik az Aranyélet című népszerű sorozatból vagy a Katona József Színház darabjaiból. Ónodi Esztert Thuróczy Szabolcs színművész tisztelte meg. Rudolf Péternek, a Centrál Színház színészének, aki az év színésze lett, Ábrahám Edit nyújtotta át a szobrot.

A legígéretesebb fiatal tehetség még csupán tizenkilenc éves, a Remélem, legközelebb sikerül meghalnod :) című filmdráma főszereplője. Herr Szilvia Szabó Erika kezéből kapta meg az Arany Medál-díjat.

Az év rendezőjének Szabó Győző gratulált. Herendi Gábor Kincsem című filmje tavaly a második legnézettebb volt a magyar mozikban, de a Valami Amerika, 3 című idei munkája is közönségsiker, így nem csoda, hogy a közönség neki ítélte az Arany Medált.

A díjátadóest házigazdája Juhász Anna irodalmár volt, aki méltató szavakkal dicsérte Mészáros Mártont és a díj megalapításának ötletét. A díj kitalálója egy csokor sárga tulipánnal ajándékozta meg Juhászt, akit az édesapja, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas és József Attila-díjas magyar költő, szerkesztő, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja, a három évvel ezelőtt elhunyt költő Juhász Ferenc „Tulipánnak” becézett. Mészáros Márton elmondta, hogy személyes ügynek tekinti az Arany Medál-díjat és örül, hogy a díjazottak számára is olyan fontos, hogy személyesen veszik át a színházban. Boldog, hogy a tízéves ötlet ma már tízezreket ösztönöz szavazásra.