Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2019. július 23. Az év 204. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737660. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Győr, te drága Győr – versenyt futnak az idővel az ingatlanárak

Győr, te drága Győr – versenyt futnak az idővel az ingatlanárak Győr, te drága Győr – versenyt futnak az idővel az ingatlanárak Győr, te drága Győr – versenyt futnak az idővel az ingatlanárak Győr, te drága Győr – versenyt futnak az idővel az ingatlanárak

Szerkesztőségünkbe is eljuttatta az OTP Ingatlanpont a győri ingatlanárakról készített összeállítását. A szöveg sok szépet és jót tartalmaz az északnyugat-dunántúli nagyvárosról, első olvasatban – mindenekelőtt a kívülálló, a helyi körülményeket nem vagy csak kevésbé ismerő számára – különösen csábítóvá teszi a győri ingatlanvásárlást. Valóban ennyire rózsás a helyzet? Az alábbiakban az ingatlanközvetítő hálózat és győri fiókszerkesztőségünk munkatársának a tapasztalatait igyekszünk összevetni olvasóink még szélesebb körű tájékoztatása céljából. (Képek. Szabó Dániel.)

Kevés olyan épen megmaradt barokk városközponttal dicsekedhet Magyarország, mint a győri, ami ráadásul az elmúlt időszakban visszanyerte eredeti szépségét.

Infovilág-cikkek:

Sebek sokasága csúfítja a várost

Rozália sebeitől a Sarló közi fekélyekig

Baross utcai bibik

Konyhaszagot árasztó gazdasági udvar a klasszicista műemlék lakóházban

Egy kis séta – nem Nagyváradon, hanem Győrött

A nyugati határhoz legközelebbi régiónk mindig is a legfejlettebbek közé tartozott, de az odatelepült iparvállalatoknak köszönhetően további előnyre tett szert. A látványos fejlődés tükröződik az ingatlanárakban is. Győr hangulatos belvárosát elsősorban a lokálpatrióták kedvelik, akik itt mindent egy helyben megtalálnak.

Infovilág-cikkek:

Győr többet érdemel(ne) – Lelakott sugárút

Pusztuló patinás pénzügyi palota

Egyetlen kényelmetlenség a parkolás, pedig nemrégiben adták át a második parkolóházat.

Infovilág-cikk: Két bűz között

Városszerte hatalmas építkezések folynak, vagy állnak előkészítés alatt. Ingatlanfejlesztő és -vásárló egyaránt versenyt fut az idővel. A vevők azért, hogy még az áfa-kulcs emelkedése előtt megvásárolják ingatlanjukat, az ingatlanfejlesztők pedig azért, mert most még úgy tudják elindítani az építkezést, hogy a lakásokat az alacsonyabb áfa-kulccsal tudják értékesíteni.

Az év utolsó két hónapjában is pezsgett az ingatlanpiac Győrben – holott a vevők nem éppen alacsony árakra számíthatnak. „A jellemző ügyféligényeknek megfelelő lakás 17 millió forint alatt nem igazán található, még panel sem” – mondja Komádi Csaba, az OTP Ingatlanpont győri központi irodájának vezető értékesítési tanácsadója. A szakember tapasztalatai szerint Győrött a Belvároson kívül a legkeresettebb városrész a Nádorváros, a Mosoni-Duna északi partján elterülő Révfalu, valamint a Sziget, annak is elsősorban az egyetemhez közel eső része.

Győr-Moson-Sopron 305 ezer forintos négyzetméter-átlagárral továbbra is tartja magát a legdrágább megye pozíciójában. Az adóhatóság forgalmi adatai alapján készült friss OTP lakóingatlan-értéktérképből kiderül: Magyarország-szerte 35 járás átlagára haladja meg a 300 ezres szintet. A legfelső árkategóriába tartozik Győr-Moson-Sopron megye néhány járása is.

Továbbra is Győr a legdrágább megyeszékhely a négyzetméterenkénti 315 ezer forintos átlaggal.

Noha Győrött a nagyon dinamikus áremelkedés után, a múlt években lassult a drágulás üteme, az legutóbbi esztendőben így is 18 százalékkal nőttek az ingatlanárak. Ezt részben magyarázza az építési anyagok és a munkabérek emelkedése, miután az új építésű társasházak kivitelezői a költségek emelkedését át is hárítják a vevőkre. Komádi Csaba szerint az új lakások drágulása 2020-ig még kitart – amit a használt lakások ára is követ majd. Ilyenkor, év végén megjelennek a vevők között a cégek is, amelyek éves nyereségük egy részét befektetési céllal ingatlanvásárlásra kívánják fordítani.

A lakáskeresők zöme továbbra is magánember. Ahogy más városokban, Győrött is a 60 négyzetméteresnél kisebb garzonok és másfél-kétszobás lakások a legkeresettebbek. Ezekből azonban már nincs elegendő a piacon. Állapottól és elhelyezkedéstől függően 15–20 millió forintért megvehetők. Győr lakótelepi lakásainak átlagára négyzetméterenként 286 ezer forint – ezzel a megyeszékhelyek között a harmadik legdrágább város ebben a kategóriában. Ezek a kisebb lakások legalább havi 90-120 ezer forintért kiadhatók. Ha azonban jobb állapotúak, esetleg újak vagy igényesen berendezettek, akkor a bérleti díj akár 150 ezer forint is lehet, ami meglehetősen kedvező megtérülésnek számít.