Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2019. július 23. Az év 204. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737660. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Tartsd meg a kávéspoharad!

Tartsd meg a kávéspoharad!
EuroCommPR*Bécs

Eldobható helyett többször használatos pohárban adják ki az elvitelre szánt kávét Bécsben január közepétől. A kiürülteket a kezdeményezésben részt vevő üzletekben és kávéspohár-automatáknál lehet visszaadni. Egy év alatt egymillió eldobható pohártól szeretnék megkímélni a környezetet. (A képen: ilyen automatáknál lehet majd visszaadni a kávéspoharakat Bécsben © PID / Ismail Gokmen)

Többször is használatos kávéspohár-rendszer próbája kezdődik január közepén Bécs 1. kerületében. A MyCoffeeCup (újosztrák?) névvel illetett kezdeményezést az osztrák főváros önkormányzata is támogatja. „Egyre többen fogyasztanak útközben kávét, amivel viszont szemetet termelnek. De éppen a keletkező hulladék mennyiségének csökkentése fontos eleme a klímacélok elérésének. Így nagyon örülök ennek a kezdeményezésnek, amellyel egy év alatt egymillió eldobható pohártól lehet megkímélni a környezetet" – üdvözölte a kezdeményezést Ulli Sima környezetvédelmi városi tanácsnok.

Az újítás lényege, hogy az akcióban részt vevő kávézók, pékségek január közepétől eldobható helyett a Cup Solutions többször használatos poharaiba töltik ki az elvitelre kért kávékat. Ezeket aztán a vevők, miután megitták a kávéjukat, egy közeli, az akcióban részt vevő üzletben vagy a forgalmas csomópontokon, megállókban elhelyezett MyCoffeeCup-automatáknál adhatják vissza. Minden visszaadott pohárért 1 eurós kupont kapnak, amit újabb kávéra vagy egyéb termékekre – süteményre, ásványvízre stb. – válthatnak be. A környezetkímélő mozgalomban részt vevő üzletek és automaták egy okostelefonos alkalmazás segítségével föllelhetők.

A visszaadott poharakat a Cup Solutions tisztítja, környezetbarát módon: olyan mosogatási technológiát fejlesztettek ki, amely során csaknem teljesen nélkülözhetők az öblítőszerek, a mosógépet működtető áram egy részét napenergiával termelik, a gépek felmelegítéséhez visszacsatolt hőenergiát használnak, az elhasználódott poharakat pedig teljes egészében újra hasznosítják: építőanyag és gyerekjátékok készülnek belőlük.

A speciális, hőálló és formatartó polipropilén poharak akár 500-szorelmoshatók, így Bécsben évente mintegy 84 millió egyszer használatos pohár válhat feleslegessé. A kezdeményezéssel évi 1344 lucfenyőt lehet megkímélni a kivágástól és mintegy 2500 háztartás éves energiafogyasztásával fölérő energia takarítható meg.