Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2019. július 24. Az év 205. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737661. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Tata „a vadludak városa” maradhatott

Tata „a vadludak városa” maradhatott
(Tudósítónktól)

A ramszari egyezmény által is védett tatai Öreg-tavon telelő több tízezernyi vízimadár nyugalmát megőrzendő a tatai önkormányzat rendeletben tiltotta be november 1-február 28. között a nagy fény- és hanghatással járó pirotechnikai termékek használatát. A helyi összefogás eredményeként több mint 13 000 vadlúd a tavon maradt, amire hosszú évek óta nem volt példa, Tata pedig „a vadludak városa” maradhatott. (Nyitó képünket Csonka Péter készítette.)

A tatai Öreg-tó Európa egyik fontos vadlúd-gyülekezőhelye, ám a sok ezernyi madár többsége vagy mindegyike (!) a szilveszteri tűzijátékok hatására hosszú évek óta elmenekült ezen az éjszakán, és sokszor hetekig is eltartott, mire visszamerészkedett, de már jóval kisebb számban. A madarak és a lakosság nyugalma védelmében szerveződött civil kezdeményezést a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület is támogatta. A petícióra érkezett több mint 3000 aláírás is hozzájárult ahhoz, hogy a város képviselő-testülete egyhangúan támogatta a kezdeményezést, és 21/2018. (X.31.) számon hozta meg erre vonatkozó helyi rendeletét. 

A civil szervezetek tagjai és a legtöbb városlakó nagy várakozással tekintett a mostani szilveszter elé, hiszen a tét nem volt kicsi. Képes-e a helyi rendelet megvédeni a nemzetközi jelentőségű Öreg-tó madárvilágát?

A tapasztaltak messze felülmúltak minden várakozást! A szilvesztert megelőző hét és az év utolsó estéje is szokatlanul csendes volt, ennek köszönhetően alkonyatkor mintegy 23 000 vadlúd húzott be éjszakára. Éjfélkor aztán mégis kezdődött némi durrogtatás, de ez az előző évekét meg sem közelítette. A város legmagasabb pontjáról jól lehetett látni, hogy a környező községekben jóval nagyobb tűzijátékozás zajlott, mint a tízszer nagyobb Tatán. Az óvatosságukról ismert vadludak közül csak kis csapatok kezdtek el kirepülni az Öreg-tóról, a többség az első riadalom után visszaszállt a tó vizére. Január első napjának reggelén az MME tagjai felmérték az Öreg-tó madárvilágát, és örömmel állapították meg, hogy a ludak nagy része, több mint tízezer madár itt maradt, amire évek óta nem volt példa.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület köszönetét fejezte ki Tata városának, a képviselő-testületnek és mindazoknak, akik fontosnak tartották a tűzijátékozás korlátozását, a helyi rendelet megtartását, a kisgyermekek és a társállatok nyugalmát, és persze az Öreg-tó nemzetközi természetvédelmi jelentőségének megőrzését.

Tata nem véletlenül kapta meg tavaly októberben a Ramszari Város Díjat. Az elmúlt években végrehajtott élőhely-rekonstrukciók, a kiépített tanösvények, a Tatai Vadlúd-sokadalom támogatása, a városban folyó környezeti nevelés segítése után a tűzijátékok használatának betiltásával is bizonyította, hogy méltán egyike annak a tizennyolc városnak a világon, amelyik a vizes élőhelyek megőrzéséért méltán részesült ebben a rangos nemzetközi elismerésben. Tatán egy másik civil kezdeményezésre is sor került az idei szilveszteri/újévi éjszakán: csillagszórós óévbúcsúztatóra invitálták a város főterére azokat, akik az éjfélt immár nem tűzijátékokkal köszöntenék, mégis a szabadba kívánkoztak. A jó hangulatú, zenés eseményen százak vettek részt, forralt bort és csillagszórókat osztogattak.