Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2019. július 20. Az év 201. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737657. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Magyar megoldás a légikatasztrófák megelőzésére

Magyar megoldás a légikatasztrófák megelőzésére
(Tudósítónktól)

Minden eddiginél egyszerűbbé, gyorsabbá és pontosabbá válhat a repülőgépek és más légi járművek külső átvizsgálása, karbantartása a magyar AerinX cég kiterjesztettvalóság (AR) -alapú megoldásával.

A légi járművek külső felületének átvizsgálásakor különösen nagy gond a serülések feltárása, felmérése; ezt a munkát eddig nem sikerült gépesíteni. A karbantartó mérnökök még ma is vonalzóval mérik le és filctollal rajzolják körbe a felfedezett felületi sérüléseket, ráadásul eközben a sok ezer oldalas műszaki dokumentációt is tanulmányozniuk kell, hogy meghatározhassák egy-egy felületi sérülés mértékét.

Kiss Antal Bence, ötletgazda, az AerinX Kft. magyar startup cég ügyvezetője arról számolt be tudósítónknak, hogy a kollégái által kifejlesztett Smart felderítő rendszer (amely a kiterjesztett valóság, azaz az AR-technológiát egyesíti a fejlett képfeldolgozással, illetve adatbázis-kezeléssel) egyedülálló, csúcstechnológiás, döntéstámogató lehetőséget kínál a repülőgépek felületi vizsgálatához.

A karbantartó mérnökök AR-szemüveggel felmérhetik egy-egy felületi sérülés méretét és pontos helyét. Az AerinX képes rá, hogy valós időben, három dimenzióban a gép felszínére vetítse az adott gépmodellel kapcsolatos valamennyi fontos műszaki információt, beleértve a lemezvastagságot az adott ponton, illetve a sérülés történetet is. Ezáltal az eddiginél jóval gyorsabbá és pontosabbá válik az átvizsgálás, kiküszöbölhetők az emberi hibák, miáltal a balesetek és légi katasztrófák száma is csökkenthető.

Ma még másfél-két órába is beletelik a repülőgép átvizsgálása egy-egy sérülés vagy egyéb incidens miatt. Az AerinX rendszerével akár 20 percre csökkenthető, miáltal tetemes összeget megtakaríthat a légitársaság, ekképpen látványosan csökkenhetők a járatkésések.

Az AerinX rendszere egyelőre prototípus; fejlesztéséhez és a piaci bevezetéshez pénzre van szükség. Az X-Ventures Alpha Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. három lépésben összesen 250 millió forintot fektet az AerinX-be. – A kiterjesztett valóság ipari alkalmazása ígéretes jövő előtt áll, a piac mérete két éven belül elérheti a 100 milliárd dollárt, a használók száma pedig az egymilliárdot. Az AerinX technológiája és munkatársainak szakmai tudása nagy nyereséggel kecsegtető befektetés a hatalmas lendülettel fejlődő repülőgépiparba és a légiközlekedésbe.