Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2019. július 20. Az év 201. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737657. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Országos sasszinkron, azaz ragadozómadár-számlálás január 11–13-án

Országos sasszinkron, azaz ragadozómadár-számlálás január 11–13-án Országos sasszinkron, azaz ragadozómadár-számlálás január 11–13-án
(Tudósítónktól)

Tizennegyedik alkalommal szervezi meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil szervezetekkel együttműködve az országos sasszinkront, a hazánkban telelő ragadozómadarak éves számlálását január 11-13. között. 

Magyarországon a sasfajok szempontjából számos kiemelten fontos telelőhely van. Legnagyobb számban rétisasok telelnek nálunk, mivel a nem vonuló hazai fészkelőkhöz télen északról érkező egyedek is csatlakoznak. Ugyancsak nálunk tölti a telet a parlagi sas kárpát-medencei költőállományából származó fiatal egyedek nagy része is. Ritkaságnak számít ugyan, de minden évben előfordul néhány szirti meg fekete sas is. 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a partnereivel 2004-ben kezdtge meg a legfontosabb, részben már évtizedek óta ismert sastelelőhelyek egységes módszertannal és egy időben történő, tehát „szinkron” felmérését. Az Európai Unió által támogatott PannonEagle LIFE kezdeményezés alapján tavaly a környező országok természetvédelmi szervezetei és szakemberei is csatlakoztak az immáron Kárpát-medenceivé bővült felméréshez: 427 felmérő (347 hazai és 80 szlovák, cseh, osztrák, szerb és román) járta be a sasok telelőhelyeit, hazánk tekintetében az ország területének közel 18%-át érintve, négy sasfaj ezernél valamivel több egyedét és tizenhárom további ragadozómadár-faj mintegy 9400 példányát számba véve.  

Az idei felmérés is nemzetközi: a Kárpát-medence fontos sastelelőhelyeit érintve valósul meg, és várhatóan február elejére elkészül a nyilvános sasleltár. Azért, hogy a lakosság megismerhesse a ragadozómadarak életét, a XVI. országos sasszinkronhoz két program társul. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságával közösen az V. sasnap (január 12., 9,30–16 óra között) alkalmából ragadozómadár-számláló túra, keresőkutyás bemutató, interaktív ragadozómadár-bemutató, madárházas szakvezetés, filmvetítések és szemléletformáló játékok várják az érdeklődőket a jászsági Sasközpontban. A fővároshoz közel, a Budakeszi Vadasparkban a ragadozók napján a (január 12., 10–15 óra között) a látogatók szakvezetéseken, filmvetítéseken és látványetetéseken vehetnek részt, ahol a ragadozó madarak védelméről és az ökoszisztémában betöltött kiemelkedő szerepükről tanulhatnak. A programcsokrot látványetetések és "állatijó-bemutatók" is tarkítják, ahol a kisebbek is játékos módon ismerhetik meg a levegő királyait.