Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2019. február 17. Az év 48. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737504. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

„Ínycsiklandó” hidegkonyha, avagy ennyit a nosztalgiáról

„Ínycsiklandó” hidegkonyha, avagy ennyit a nosztalgiáról
Elek Lenke

A minap betévedtem egy szupermarketbe, és egy hajdani, akkortájt igen finom, csemegének számító termékbe botlottam bele, amelyet annak idején olyan jóízűen falatoztunk a Mézes Mackóban, meg a Jégbüfében, és amelyet már évtizedek óta nem vettem. (Illusztráció: uni-hohenheim.de)

Nos, azóta történhetett egy és más. Legalább is azt hiszem, amióta rátévedt a szemem a „tartalomjegyzékre.” A következőket(az összevetők bolhánál kisebb betűkkel vannak írva, türelem és nagyító kell hozzá, sok hozzátevő ismétlődik) tartalmazza a hajdan oly kedvelt csemege:

„ivóvíz, napraforgóolaj, burgonyakocka, mustár, mustármag, ecet, cukor, étkezési só, fűszerek, nátirum-benzoát, élelmiszerszínezék, béta karotin, módosított burgonyakeményítő E1414. E1451, emulgeáló szer, E1450, étkezési só, cukor, kálium, sűrítő anyag xantángumi, étkezési sav, citromsav, tartósítószer, káliumszorbát, színezőanyag bétakarotin, sertéshús, ivóvíz, étkezési só, dextróz, burgonyakeményítő, stabilizátorok, (E40 a, E451, E452, antioxidáns E316, tartósítószer E250, burgonyakocka, natrium biszulfit (?)  tojás.Dehidratált burgonya, emulgeáló szerek, lecitinek, étkezési zsírsavak, mono és digliceridje,, tartósítószer, nátriumszulfit, nátrium-hidrogén szulfit, stabilizátor, dinátrium difoszfátok. Citromsav, repceolaj, pálma és kókuszzsír, részben hidrogénezett pálmazsír, ivóvíz, lecitinek, zsírsavak, poliglicerinészterei, szorbinsav, vajaroma, karotinok, rikotta tejsavó. Savanyúságot szabályozó anyag, torma, ivóvíz, repceolaj, ételecet, jódozott étkezési só, citromsav, tartósítószer nátrium-metabiszulfit, tejföl, túró, sárgarépa, cukor, mustár, ivóvíz, mustármag, ételecet, cukor, só, fűszerek, nátriumbenzoát, bétakarotin, zöldborsó, savanyú uborka, étkezési sav E260, kapor, tartósítószer E211, szilárdító anyag E590, koriander, mustármag, babérlevél, csemegeuborka aroma, módosított kukoricakeményítő, alma, zselatin, káliumszorbát, fehérbors, borecet, kocsonyafűszer, étkezési szőlőcukor, természetes növényi kivonatok, ízfokozó, E821.

Kötve hiszem, hogy bárki is rájött volna: kaszinótojást és tormakrémes sonkaroládot vettem. De mire kiolvastam a hozzávalókat, valahogy elment tőle az étvágyam… Egyúttal eszembe jutottak Madách szavai: "...Az ember ezt, ha egykor ellesi, / Vegykonyhájában szintén megteszi. - / Te nagy konyhádba helyzéd embered, / S elnézed néki, hogy kontárkodik, / Kotyvaszt, s magát Istennek képzeli...."