Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2019. június 19. Az év 170. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737626. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Életműdíjban részesül három magyar filmes

Életműdíjban részesül három magyar filmes
(Tudósítónktól)

A Magyar Operatőrök Társasága és a Magyar Operatőrök Iskolája együttműködésében, a Sparks kamera- és lámpakölcsönző céggel közösen második alkalommal az idén rendezik meg a Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőrversenyt. Január utolsó napján a Pesti Vigadó nagytermében tartják a díjátadót.

Máris nyilvánosságra hozták: Vagyóczky Tibor, Gyurikó László és Pap Ferenc életműdíjban részesül. Első alkalommal az idén a Bojkovszky Béláról elnevezett díjat kiemelkedő életművért Marton József fővilágosító kapja. A Zsigmond Vilmos által 2005 óta támogatott diákkategória mellett most öt kategóriában (nagyjátékfilm, televízió, dokumentum, természet és kisjátékfilm) adnak át díjakat.

A 2019. év kiemelkedően fontos év az operatőrök számára: 50 évvel ezelőtt mutatták be a legendás Easy Rider című filmet, melyet a díj egyik névadója, Kovács László, az amerikai független mozi emblematikus alakja fényképezett, és ezzel örökre beírta magát a modern mozi történetébe. Külön érdekesség, hogy Kovács a díj másik névadója, Zsigmond Vilmos ARRI II.C kamerájával és variójával forgatta a filmet.

Vagyóczky Tibor Balázs Béla-díjas magyar operatőr, egyetemi tanár, az IMAGO elnöke fényképezte a többi között 1962-ben az Esős vasárnapot, valamint 1967-ben az Ezek a fiatalok és a Fiúk a térről című alkotásokat. Gyurikó László legismertebb filmjei a Running, Danielle Steele’s Zoya, Draw, Circle of Two és a Park is Mine, Pap Ferenc pedig 100 film között az 1974-i Családi tűzfészek, az 1977-ben készült Kilencedik emelet című dokumentumfilm operatőre is volt.