Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2019. július 23. Az év 204. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737660. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kétórás sztrájk a győri Audinál – felkészül: a közszolgálat

Kétórás sztrájk a győri Audinál – felkészül: a közszolgálat
Haszon Magazin

Kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdetett ma délelőttre az Audi Hungária Független Szakszervezet, miután elutasította az Audi Hungaria Zrt. bérajánlatát. A sztrájkkövetelés szerint a bérmegállapodást egy évre szeretnék rögzíteni úgy, hogy az alapbért 18 százalékkal, de minimum 75 ezer forinttal emeljék meg.

A győri Audihoz képest a szlovákiai gyárban dolgozók átlagbér-előnye 28, a csehországiaké 25, a lengyeleké 39 százalékos, a belga Audinál fizetett átlagbér pedig 3,6-szorosa a győrinek. A magyarországi vállalatnál legutóbb 2017. január 26-án tartottak kétórás figyelmeztető sztrájkot.

Országos közszolgálati sztrájkot hirdet március 14-ére 200 ezer munkavállaló érdekében a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete arra az esetre, ha addig nem sikerül megállapodni a kormányzattal a munkavállalók szociális, gazdasági és munkaügyi sérelmeinek orvosolásáról. Boros Péterné elnök szerint a közszolgálat súlyos foglalkoztatási problémáinak leglényegesebb oka „a tarthatatlan, követhetetlen, szakmailag értelmezhetetlen bérpolitika” és a „teljesen összekuszált bérrendszer”, elsősorban ezen szeretnének változtatni.