Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2019. június 16. Az év 167. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737623. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A német vasas-szakszervezet keményen kiáll a magyarok mellett

A német vasas-szakszervezet keményen kiáll a magyarok mellett A német vasas-szakszervezet keményen kiáll a magyarok mellett A német vasas-szakszervezet keményen kiáll a magyarok mellett

Az arab kultúrkör legnagyobb hírügynöksége, a magát a világ felküzdő legtekintélyesebbjei közé Al jazeera angol nyelvű tv-híradásaiban is beszámolt a hétvégi magyarországi tüntetésekről, részvevőket is megszólaltatva. A többi között külföldi egyetemistákat is, akik a CEU védelmére alakult hívott Free University/Szabad Egyetem mozgalom szószólóiként nyilatkoztak. A tudósítás összegzésében azt állítja, az ellenzék megtalálta új hangját, amit persze a kormány nem hagy szó nélkül.

A Magyar Szakszervezeti Szövetségtől a beszédet mondó Kiss Nikolettát emelte ki a tévé. A gimnazista nemcsak arról szólt, hogy a dolgozók ki vannak szolgáltatva munkáltatóik kénye-kedvének, hanem arról is, hogy nem akar olyan országban élni, ahol a bérek nem adnak biztos megélhetést.

Az ABC News amerikai tv- portál azt tartotta fontosnak kiemelni, hogy helyenként bár csak pár százan vettek részt a megmozdulásokban, ám soktucatnyi helyen zajlottak ország-, illetve világszerte a tüntetések, amelyek most már nemcsak az úgynevezett rabszolgatörvényről szóltak, hanem a demokrácia követeléséről, a szabad sajtó eltiprásáról és az Orbánt körülvevő korrupcióról. Hollik István kormányszóvivőt is idézi, aki szerint ezek a tüntetések az uniós parlamenti választásról szólnak.

A német fémipari dolgozók szakszervezete, az IG Metall közleményben bátorította a győri Audi dolgozóit, azt üzente, hogy a jobb megélhetésért, a magasabb bérekért sztrájkolni mindenkinek alkotmányos joga, és ebben a német vasas szakszervezet teljes támogatásáról biztosítja magyar kollégáit. Az autóiparban dolgozóknak mindenhol össze kell fogniuk, ezért állnak ki a magyarokért, és felszólítják az Audi vezetését a szakszervezeti követelések teljesítésére.

A Stern magazin videó-jelentésének szerkesztője többször is fókuszált arra a táblára, ami a tüntetésen azt hirdette: One solution: revolution! Azaz egy megoldás van, a forradalom.

Az orosz nyelvű 24 KZ a tüntetés kapcsán Orbánt emeli ki, aki hisztériakeltésnek tartja a tüntetéseket, és hogy Soros pénzeli a protestálókat.

A kormánypárti hangvételű orosz Reporter portál merő képzelgésnek tartja, hogy Putyin európai összekötője Trumphoz Orbán Viktor és Marine Le Pen lenne. A szerző szerint hollywoodi filmbe kívánkozik egyesek fantáziálása.

Az amerikai filmvilág elismert produceréről, Andy Vajnáról számos méltató megemlékezést közöltek a külföldi lapok. A The Hollywood Reporter származásáról, családja 56-os meneküléséről is írva a Rambo, a Terminátor, a Madonna-féle Evita és az Emlékmás sikerein kívül kitér a kifejezetten magyar eredményekre is (azon kívül, hogy a tulajdonába kerültek a kaszinók és a TV2) a Saul fia Oscar-díjas film világkarrierjére is.  Arnold Schwarzenegger igazi barátjának nevezte búcsúzó twitter-üzenetében, állítván: Vajna forradalmi erő volt Hollywoodban. Aki bebizonyította, hogy stúdiók nélkül is lehet sztárfilmeket készíteni. A terminátor szerint nagy szíve volt, környezetében aligha ismert olyan nagylelkű embert, mint amilyen Vajna volt.

A The Variety az amerikai filmmarketing-szövetség alapító elnökeként méltatja, s úgy is, hogy a többi között a Magyar Nemzeti Filmalap elnökeként 70 filmet megvalósítását segítette, mintegy harmadát nemzetközi koprodukcióban. A cikk idézi Antonio Banderast, aki röviden annyit üzent: „Adios amigo mio. Gracias por todo.”  

A The Washington Post ehhez még Orbán búcsúját is hozzáteszi, aki úgy köszönt el Vajnától: „Hasta la vista Andy”. Mint Banderas, ő is megköszönt neki mindent. S a cikk kiegészíti ezt azzal, hogy a Forbes magazin 18. leggazdagabb magyarjaként vonult be a legutóbbi összesítésben, adózás utáni vagyonát 240 millió dollárra becsülve.

A Foreign Policy folyóirat a hétvégén három témában és három cikkben is foglalkozott hazánkkal: az emberjogi helyzetelemzés körképet ad az autokráciák és illiberálsi demokráciák terjedéséről, kezdve a brazil elnökkel, folytatva a sort Orbánnal, és bíztató fejleményként az Európán végigsöprő folytonos tüntetéseket említi. Blogpostjában a Magyarországon zajló médiaeseményeket taglalja, a tüntetések kapcsán pedig azt állítja, hogy a legfiatalabb párt igyekszik egyesíteni a jobb- és baloldalt Orbán ellen.