Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2019. június 18. Az év 169. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737625. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Bírói engedéllyel a Versenyhivatal is kutathat a vállalkozásoknál

Bírói engedéllyel a Versenyhivatal is kutathat a vállalkozásoknál
Infovilág

A Gazdasági Versenyhivatal mint hatóság a honlapján közzétett tájékoztatóval igyekszik eligazítást nyújtani elsősorban a kis- és közepes vállalkozásoknak az egyre gyakoribb helyszíni kutatások menetéről, jogszabályi hátteréről, valamint a feleket megillető jogokról és kötelezettségekről a vállalkozások számára. (Nyitó képünk illusztráció; forrás: hogenkamp.com)

Az összeállítás közérthetően foglalja össze a Versenytörvénynek a helyszíni kutatásokra vonatkozó szabályait, és bemutatja a kialakult joggyakorlatot is. A helyszíni kutatások célja, hogy az érintett vállalkozás helyiségeiben a Versenyhivatal vizsgálói a feltételezett jogsértéssel vagy a vizsgált összefonódással kapcsolatos bizonyítékokat gyűjtsenek. Helyszíni kutatás csak bírói engedéllyel végezhető.

A GVH vizsgálói jogosultak belépni és átkutatni üzleti és magánhasználatú helyiségeket, járműveket, valamint átvizsgálni, lemásolni, vagy zár alá venni az ott fellelhető iratokat és adathordozókat (számítógép, mobiltelefon stb.).

Eljárási bírsággal sújtható, sőt bizonyos esetekben akár büntetőjogi következményekkel is szembesülhet az, aki akadályozza a Versenyhivatal vizsgálóit a helyszíni kutatásban.