Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2019. április 26. Az év 116. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737572. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Wangiri: visszahívásos csaláshullám csapott le a hazai mobil-előfizetőkre

Wangiri: visszahívásos csaláshullám csapott le a hazai mobil-előfizetőkre
LigetPress

A módszer lényege, hogy távoli országokból érkező hívásokkal megcsörgetnek magyarországi mobilszámokat, arra számítva, hogy a hívott fél visszahívja őket. A wangiri-csalók a nemzetközi, akár emelt díjas hívások után gyűjtik be a pénzt. (Wangiri: egy csörgés és leteszik; Japánból eredő telefonos csalási módszer.) A múlt hétvégén a Telenor hálózatán százezres nagyságrendben regisztráltak ilyen hívásokat, ám ügyfelei védelmére a szolgáltató letiltotta ezeknek a számoknak a visszahívhatóságát. (Nyitó kép: a kpn.com illusztrációja.)

A csalók véletlenszerűen, mobilszolgáltatótól függetlenül választják ki a hívott számokat, feltételezhetően automata rendszereket használva, tömegesen indítanak hívásokat, és egy csörgés után azonnal bontják a vonalat, így kevés az esély a hívások fogadására. A nem várt költség – a csalóknak bevétel – akkor keletkezik, ha ezeket a telefonszámokat visszahívják és sikeresen felépül az előfizető által kezdeményezett nemzetközi hívás. Fontos megjegyezni, hogy az EU-n belül tartózkodva a hívás fogadása nem okoz költséget az előfizetőknek.

A wangiri-csalók egyes esetekben a nagyobb bevétel céljából meglehetősen rafinált módszert eszeltek ki: visszahívás esetén automata fogadja a hívást, ám az továbbra is kicsöngés hangját játssza be a hívó félnek, aki emiatt hosszabban tartja a hívást. Hasonló megoldás, amikor a vonal megszakadását jelző, trillázó hangot játszanak be a csalók: ilyenkor a hívó fél azt feltételezi, hogy megszakadt a vonal, zsebre vágja a telefont, miközben azon a felépült nemzetközi hívás zajlik, akár hosszú perceken keresztül.

A hétvégi wangiri-hullámban 31 országból érkeztek a hívások összesen több mint ezer külföldi telefonszámról. Az előfizetők tudatosságának és a Telenor gyors hálózati beavatkozásának köszönhetően a csalók kevés sikerrel jártak, a visszahívási arány pár százalék körül maradt, a hívások több mint 99%-a 1 percnél rövidebb ideig tartott.

A Telenor azt javasolja minden hazai mobilozónak, hogy az ismeretlen külföldi számokat ne hívják vissza, szükség esetén pedig inkább egy sms-sel győződjenek meg arról, hogy nem váltak-e csalók célpontjává.