Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2019. július 24. Az év 205. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737661. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Szenvedélyük a gomba. És az Önöké?

Szenvedélyük a gomba. És az Önöké? Szenvedélyük a gomba. És az Önöké?
Elek Lenke

Mármint a termesztett gomba, aminek nagy jövőt jósolnak az élelmiszeripari szakemberek és a táplálkozástudománnyal foglalkozó kutatók is. A hústermelés ugyanis erősen környezetszennyező. (A nyitó képen: pulykahúsos gombasaláta.)

Tonhalas gombaaperitif.

Magyarországon számos cég foglalkozik gombatermesztéssel, ennek egy része exportálják; hazánkban az egy személyre jutó átlagos gombafogyasztás 1 kg körüli. A termesztett gomba nagyon egészséges. Ráadásul sokféle diétába belefér, ilyen például a vegetáriánus étrend. Kitűnő fehérjeforrás, alacsony a kalóriatartalma és húspótló szerepe ugyancsak számottevő.

A gombától idegenkedés oka talán az, hogy a vásárlók egy részének a mérgezés lehetősége is eszébe jut, jóllehet, ez a termesztett gombák esetében kizárt. A vevők másik, kisebb része szerint viszont kicsi a választék, jóformán csak csiperke kapható a boltokban és a vevők nem tudják, hogyan készítsék el változatosan ezt az alapanyagot.

Mindezt Vattamány Ágnestől, a Bio-Fungi Kft. képviselőjétől tudom, aki a Magyar Újságírók Országos Szövetsége turisztikai és gasztronómiai szakosztályának vendége volt. A Bio-Fungi cégcsoport ma Kelet-Közép-Európa egyik vezető gombaipari vállalkozása. Az ócsai, holland típusú, számítógép által vezérelt, felszíni gombafarmokon és az áporkai komposztüzemben háromszázan dolgoznak. Hetente 115 tonna (!) friss áruval látják el a hazai és külföldi vevőket. A különféle konyhai igényeknek megfelelően szedik és csomagolják a gombafajtákat.

A hagyományos fehér és barna csiperke mellett bio csiperkegombát, laskagombát, sárga laskagombát és déli tőkegombát is forgalmaznak az ócsaiak. A termesztéshez egyáltalán nem használnak vegyszereket, a gombát nem kezelik növényvédő szerekkel.

Gyömbéres-gombás garnéla.

Azért, hogy még kelendőbbek legyenek termékeik és megmutassák, mennyire sokoldalúan lehet felhasználni a termesztett gombaféléket, saját recepteket is kidolgoznak, bemutatandó, hogy mire alkalmasak az egyes gombafajták, lehet-e és melyiket nyersen fogyasztani, például salátákban, vagy mennyire finomak roppanósra grillezve, illetve serpenyőben megsütve.

Azért is célszerű a receptek tanulmányozása, mert megtudható: a rántott gomba, a gombaleves és a gombapaprikás mellett hányféle módon lehet a család asztalára tenni ezt az élelmiszert. Kóstolta már, kedves olvasó, a tonhalas gombasnack-et? És a céklás-pulykás gombasalátát? Próbálta már fetasajttal? Aki kedveli az ázsiai ízeket, azoknak találták ki a gyömbéres sült gombát, garnélával, rizstészta-ágyon.

A Bio-Fungi Kft. gombatermesztéshez szükséges alapanyagot, gombakomposztot is előállít és exportál tíz országba.

A gomba a „zöldségek” között az egyedüli, amelyik természetes formában tartalmaz D-vitamint, és amely hő hatására sem károsodik. Ezért is kiváló friss és természetes alternatíva a téli, vitaminhiányos időszakban.

Sosem gondoltam volna, hogy korántsem mindegy, milyen színű műanyag dobozkában küldik a gombát a boltokba. Amikor rózsaszínben látjuk a fejecskéket, akkor biztosan október van – ez ugyanis a mellrák elleni küzdelem hónapja és hivatalos színe. A 2012-ben kezdeményezett GoPink kampány a szűrővizsgálatok fontosságára hívja fel a figyelmet. A különleges csomagolású termékek eladásából származó bevétel egy részével az ócsai termelők támogatják a mellrák elleni küzdelmet.