Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2019. június 19. Az év 170. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737626. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az újságíró archívumából: Kormányzati gyorsprogram

Az újságíró archívumából: Kormányzati gyorsprogram
Kulcsár László

Rég elfeledett ügyeket, témákat, pillanatokat is megőriz az újságíró archívuma. Percekkel ezelőtt egy éppen ma negyedszázaddal ezelőtti újságcikk akadt a kezembe. Boross Péter akkori miniszterelnök exkluzívnak minősített interjúja, amelyet (az éppen a jövő héten 30 esztendővel ezelőtt alapított) Mai Napnak adott sebtében e sorok írója által. Íme:

"Tegezett az este a magyar miniszterelnök mindenkit a budai HIltonban azon a nagyszabású fogadáson, amelyet a Turizmus című lap adott az idegenforgalmi, a szállodás és vendéglátó szakma tiszteletére, és amelynek díszvendége ugyancsak valamikori szakmabeli, dr. Boross Péter volt. A kormányfő egykor a Dél-pesti Vendéglátóipari Vállalatot igazgatta, ma is számos kollégájával ápol barátságot.

Bár egy kicsit kikapcsolódni is jött ide, hadd kérdezzem meg: milyen érzéssel ment ma a hivatalába, miniszterelnök úr, tekintettel arra, hogy február 1-jén érvénybe lépett társulási szerződésünk az Európai Unióval?

Hétköznap lévén is egy kicsit ünnepi hangulatban, elvégre 1991 óta hosszú tárgyalásos, ratifikációs eljárás után végre társult taggá váltunk. Ez nagy esély mindnyájunknak, ugyanis célratörő munkával belátható időn belül, ami persze éveket jelent, alkalmassá tehetjük hazánkat a teljes jogú tagságra az Unióban.

Mik a kormányzat legsürgősebb teendői a választásokig? Milyen munkaterv szerint dolgozik a végrehajtó hatalom?

Most minden a legsürgősebb.

Szívesen hallanánk konkrét példákat is.

Napokon belül indítványozzuk a törvényhozásnak, hogy költségvetési átcsoportosítással fogadja el elsősorban exportélénkítő és a mezőgazdaság helyzetét javító javaslatunkat Emellett földtörvényjavaslatot és másokat is elő kívánunk terjeszteni a jövő hétfőn kezdődő parlamenti ülésszakon. Van továbbá egy 45 pontos kormányzati gyorsprogramunk, benne mérhetetlenül sok részfeladat. Hirtelenjében nem is tudnám kiragadni belőlük a legfontosabbakat. Többnyire kormányhatározatokhoz és a végrehajtás erősítéséhez kapcsolódnak.

Szókimondó nyilatkoztot tett Slosár Gábor, az Állami Vagyonügynökség ügyvezető igazgatóhelyettese, amely szerint elege van a munkakörével összefüggő sandaságokból. Mi erről a véleménye, miniszterelnök úr?

Ezzel az üggyel én nem foglalkozom."

(Nyitó képünkön: előd és utód, azaz Antall József és Boross Péter; foto: HVG)