Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2019. július 23. Az év 204. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737660. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Elöregedett a Wiener Stadthalle – arénát épít az osztrák főváros

Elöregedett a Wiener Stadthalle – arénát épít az osztrák főváros Elöregedett a Wiener Stadthalle – arénát épít az osztrák főváros
EuroCommPR*Bécs

Öt éven belül elkészül az osztrák főváros új, többfunkciós rendezvénycsarnoka húszezer látogató befogadására lesz alkalmas. A Wien Holding-Arena Bécs 3. kerületében épül fel 250 millió euróból. A Marx Halle már bejáratott rendezvényhelyszín. Ennek közelében építik fel a Wien Holding-Arénát. (Képeink: Eurocomm-PR / Regina Hügli) és a Bécsi Stadthalle esti fényben; fotO Wiener Stadthalle)

Átmenetileg nyugdíjba küldi az osztrák főváros a magyarok körében is ismert koncert- és rendezvénycsarnokát, a 16 ezer személyes Wiener Stadthallét, Ausztria máig legnagyobb rendezvénycsarnokát. A bécsi 15. kerületben, az egykori cs. és kir. katonai gyakorlótér helyén, a Roland-Rainer-Platzon álló, a kiváló osztrák építész, Roland Rainer által tervezett és 1958. június 21-én megnyitott sokcélú létesítmény – ahol megfordult az utóbbi hat évtized valamennyi világsztárja és sztáregyüttesen, sportolója – ugyanis felújításra szorul, és már nem igazán felel meg a modern rendezvényszervezési igényeknek, bár napjainkban is eredeti rendeltetése szerint működik. A jövőben, a korszerűsítést követően, kisebb kulturális és sportrendezvényeknek ad otthont, illetve a tömegsportot szolgálja majd.

A hatalmas tömegeket vonzó koncerteket, szórakoztató- és show-műsorokat, valamint sportrendezvényeket 2024-től egy új, húszezer fős multifunkcionális csarnokban tartják majd. Az egyelőre Wien Holding-Arena munkanéven emlegetett rendezvényközpont helyét a napokban választotta ki egy szakmai zsűri: Bécs 3. kerületében, Neu Marxban építik fel egy 45 ezer négyzetméteres területen. A telek Bécs város tulajdonában van, és kétfordulós eljárásban választották ki. Először a tíz lehetséges helyszínt tartalmazó listát szűkítette a szakértőkből álló zsűri háromra, majd a versenyben maradó Dusika-Stadiont, Donaufeldet és Neu Marxot értékelték olyan szempontok szerint mint a közlekedés, a környezet, a tulajdoni viszonyok és a megvalósíthatóság.

Az új rendezvénycsarnokra 2019 második felében írják ki a tervpályázatot és az engedélyek beszerzése után várhatóan 2021-ben kezdik el építeni. Az első koncerteket 2024-ben tarthatják ott. A beruházás – idei árakon számolva – legföljebb 250 millió euró lehet. A város évi 130 rendezvénnyel és mintegy egymillió látogatóval számol. A cél, hogy az új létesítmény bejusson Európa három legfelkapottabb rendezvényhelyszíne közé.