Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2019. június 19. Az év 170. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737626. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Biciklis játszótér épül Bécsben

Biciklis játszótér épül Bécsben
EuroCommPR*Bécs

 

Biciklis játszótéren gyakorolhatják a biztonságos bringázást a bécsi gyerekek 2021-től. A különféle pályákon olyan akadályokon kell átkerekezniük, amelyekkel a való életben is találkoznak: kockakövön, villamossínen, járdaszegélyen. Gyakorolhatnak a saját biciklijükkel, és kölcsönözhetnek is bringát. (A nyitó képen: a bécsi biciklis játszótér egyik játékának prototípusa.)

Dán mintára, Bécs új városrészében, Seestadt Aspernben épül meg az osztrák főváros első, biciklis játszótere. Az ezer négyzetméteres területet 2021-ben vehetik birtokba a jövő kerékpárosai.

A KRESZ-parkoktól merőben eltérő játszótéren a gyerekek anélkül tanulnak meg egyre biztosabban biciklizni, hogy feltűnnék nekik: éppen a kerekezést gyakorolják. Szlalomoznak, felfestéseket követnek, villamossínen mennek át – mindezt úgy, hogy csak egymásra kell figyelniük, a közlekedési szabályokra egyelőre még nem. A játszótér célja ugyanis, hogy a városi gyerekek biztonságos körülmények között tanulhassanak meg biciklizni, hogy később már minden figyelmüket a közlekedésre fordíthassák. A bécsi biciklis játszótér terve:

Az elsősorban 2–12 éveseknek szánt játszótéren a fix pályák mellett lesz egy olyan szabad terület is, ahol a kerékpáros vizsgára felkészítő foglalkozások tarthatók. A játszótéren – adott időszakokban – oktatók segítik a gyerekeket, akik akár meg is tanítják őket biciklizni. Egyre gyakoribb probléma ugyanis, hogy a szülőknek nincs idejük arra, hogy megtanítsák csemetéjüket bringázni; és nem is tartják szükségesnek. Éppen ezért a játszótéren biciklit és bukósisakot is lehet majd kölcsönözni, hogy az is megtanulhasson kerekezni, akinek nincs saját kerékpárja.

A játszótér koncepcióját Alec Hager dolgozta ki, akit szakmai körökben az osztrák „Biciklizz a munkába!” akció szervezőjeként tartanak nyilván. A koppenhágai „Cykellegebanen” mintájára megálmodott játszótér tavaly a Bécsi Gazdasági Ügynökség ötletpályázatán két díjat is elnyert, majd az Osztrák Közlekedési Klub Mobilitási díját is megszerezte. A kezdeményezés együttműködő partnere a Grip Architekten építésziroda.

Képek: foto: Alec Hager