Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2019. július 23. Az év 204. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737660. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Legyen minden nap biztonságos az internet!

Legyen minden nap biztonságos az internet!
Infovilág

Hatóságok, informatikai cégek, civil szervezetek és gyerekek fogtak össze a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat felkérésére, hogy a mai „biztonságosinternet-nap” alkalmából felhívják a figyelmet a még biztonságosabb és jobb internetezés fontosságára és alapvető szabályaira. Az Európai Unió Safer Internet Program (SIP) cselekvési tervének megfelelően ma már a világ száznál is több országában rendezik meg biztonságos internet napját (Safer Internet Day – SID) február első keddjén. (Nyitó képünkön Szeverényi Attila Dániel, a szigetszentmiklósi József Attila Általános Iskola tanulója, az általános iskolák alsó tagozata számára meghirdetett videópályázat nyertese.)

Ezen a napon a szakemberek világszerte felhívják a figyelmet az internet előnyeire és veszélyeire is, így a zaklatásra, a gyermek-pornográfiára és egyéb illegális és káros tartalmakra, ugyanakkor tájékoztatják a gyermekeket, szülőket, pedagógusokat és döntéshozókat a problémákról és lehetséges kezelésükről.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat arra is felhívja a figyelmet, hogy az internet korunk egyik nagy és hasznos találmánya, amely szinte mindenkinek megkönnyíti, szórakoztatóbbá és hatékonyabbá teszi az életét. Az internethasználók 1-2 százaléka azonban rendszeresen visszaél a világháló nyújtotta lehetőségekkel; meg kell tanulni a rosszindulat kezelését – egyéni, intézményes, hatósági szinten egyaránt. Továbbá mindenekelőtt a védekezést ellene, megnehezítve, lehetetlenné téve a rosszindulatú támadásokat, leleplezendő a bűnözőket.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ), az Európai Unió (SIP-)Safer Internet Programjának hazai konzorciumvezetője figyelemfelkeltő eseményt szervezett erre a napra, amelyen szakemberek, döntéshozók, pedagógusok, gyerekek, a sajtó, illetve a téma iránt érdeklődők vettek részt. A rendezők hazai intézményeket, gyermekvédelmi szakembereket, játékszakértőket, webes biztonsági szakembereket, távközlési cégeket, internet-szolgáltatókat, non-profit szervezeteket, multinacionális cégek képviselőit is meghívták az eseményre.

A téma szakértői megvitatták, hogy a fiatalok online tevékenységében mi a példaértékű, mi a hasznos, és mi nagyon káros. Tapasztalatokat cseréltek, ötleteket adtak egymásnak a krízishelyzetek megoldására.

A beszélgetés végén a résztvevők arra a következtetésre jutottak, hogy fontos a segítségkérés, bárkitől segítséget lehet és kell is kérni, szülőtől, tanártól, kortárstól, még akkor is, ha valaki az adott pillanatban úgy érzi, hogy problémáját senki sem fogja tudni megoldani. Nagyon fontos a bizalom. Az áldozatok csak akkor nyílnak meg és kérnek segítséget, ha érzik a bizalmat. Sosem szabad az áldozatot hibáztatni azért, ami történt vele.

Fontos kérdés az is: kinek a feladata a családban, hogy felvilágosítsa a gyereket az internet helyes használatáról? A résztvevők egyetértettek abban, hogy ez közös feladat, nem csak a nőknek, az anyáknak kell benne részt venni, hanem ugyanolyan fontos a férfiak, az apák szerepe is. A családnak közösen kell megoldani ezt a feladatot. Beszélgetni kell a gyerekekkel, figyelni kell rájuk, a gyerekek hálásak azért, ha figyelnek rájuk. A hatékony segítség része a szülők, különösen az anyák internet-oktatása.

A Safer Internet Program (SIP) magyarországi konzorciuma az idei biztonságosinternet-nap alkalmából videópályázatot is hirdetett hazai általános és középiskolások számára – legföljebb háromperces kisfilm elkészítésére.  A pályázattal a fiatalokat fellépésre buzdították, hogy a közösségi tér lehetőségeit és előnyeit kihasználva, bátran merjenek reagálni valós problémákra. A pályázatra jó 50 munka érkezett be az ország sok pontjáról. A legötletesebb alkotásokat felső tagozatos általános iskolások adták be. A szervezők a három kategóriában összesen 360 000 Ft pénzdíjat osztott ki.

Általános iskola alsó tagozat:

  1. Szeverényi Attila Dániel, József Attila Általános Iskola, Szigetszentmiklós
  2. Koplányi Emma, Fabriczius József Általános Iskola, Veresegyház
  3. Béke Zoltán Ákos, Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Debrecen

Általános iskola felső tagozat:

  1. Peresztegi Hanna, XVI. kerületi Móra Ferenc Általános Iskola, Budapest (bal oldali kép)
  2. Cserkuti Péter, Török Ignác Gimnázium, Gödöllő
  3. László Ferdinánd, Szabó Márk, Tóth Patrik, Harmat Általános Iskola, Budapest

Középiskola:

  1. Kiss Ferenc Mátyás, SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola, Szeged (jobb oldali kép)
  2. Toldi Bálint, Újpesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnázium, Budapest
  3. Havrylová Alexandra, Szlovák Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium, Budapest