Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2019. július 24. Az év 205. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737661. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Online-biztonság: a Google tanácsai

Online-biztonság: a Google tanácsai
Infovilág

Megtesz-e mindenki minden tőle telhetőt a saját és környezete védelméért a világháló egyre szövevényesebb és milliónyi fenyegetéssel teli világában? A Google megbízásából a YouGov erről végzett felmérést hazánkban. Az internet eddiginél biztonságosabb használatához a Google most jó tanácsokat is ad.

A még biztonságosabb internet napja alkalmából készítette el legfrissebb felmérését a Google megbízásából a YouGov piackutató cég húsznál több országban, ekként Magyarországon is. Az eredmények alapján a magyar internetezők[1] leginkább (59 százalék) pénzügyi információik (pl. banki adataik) és (11 százalék) személyes információik (pl. lakcím) biztonságáért aggódnak. A válaszadók 5 százalékának az általa látogatott weboldalak/internetes keresési előzményeinek, 4 százalékának személyes pillanatainak (pl. családi fotók), és szintén 4 százalékának a kollégáknak, a barátoknak és a szeretteiknek küldött e-mailek védelme a legfontosabb. Minden tizedik szerint viszont nincs olyan információja, amelyet különösképpen védeni szeretne az interneten.

A megkérdezettek 41 százaléka még nem tapasztalt semminemű online-visszaélést, vagy csalási kísérletet, bár: 28 százalékuk kapott adathalász (phishing) e-mailt, 20 százalékuk esetében vírus vagy más kártevő szoftver fertőzte meg számítógépüket, amelynek eredményeként személyes adatokat manipuláltak, loptak vagy töröltek. Minden hatodik arra panaszkodott, hogy jogtalanul fértek hozzá a közösségi médiás és/vagy e-mail-fiókjaihoz. Tizedük arról számolt be, hogy szélhámosság áldozata lett azáltal, hogy előre fizetett olyasvalamiért (termékért vagy szolgáltatásért) az interneten, ami nem is létezett.

Online fiókunk védelmének erősítésére számos bevált módszer létezik, ezekkel viszont továbbra is kevesen élnek. A magyar internetezők mindössze harmada használ eltérő jelszavakat, 7 százaléka ugyanazt a jelszót adja meg valamennyi online fiókjához. A kétlépcsős azonosítást továbbra sem használja egyik online fiókjához sem a magyar internetezők 28 százaléka. Ezzel a felmérésben részt vett országok közül Magyarország az utolsó helyen áll. A megkérdezettek csaknem 30 százaléka fél évnél ritkábban vagy sosem ellenőrzi az online biztonsági beállításait (pl. Google Biztonsági Ellenőrzés). Az internetes böngészők rendszeres frissítését, amellyel sokat tehetünk online biztonságunkért, a magyar internetezők 12 százaléka nem egészen félévente, és tizede sosem végzi el. Nem kell IT-biztonsági szakembernek lenni ahhoz, hogy a jelenleginél nagyobb biztonságban legyünk online. Az eddiginél biztonságosabb internet napja alkalmából a Google 5+1, rendkívül hatékony internetes biztonsági tanáccsal igyekszik segíteni mindenkinek.

1. Tartsuk használt szoftvereinket naprakészen. Online tevékenységünk védelmében nagy segítség, ha a szoftverek legfrissebb rendelkezésre álló verziója fut az általunk használt internetes böngészőkben, operációs rendszerekben és az eszközeink alkalmazásain. Vannak olyan szolgáltatások, mint például a Google Chrome, amelyek automatikusan frissülnek. Más szolgáltatások értesíthetik a használót, amikor szükségessé vált a frissítés, ezeket minél előbb érdemes elvégeznünk.

2. Használjunk egyedi jelszót minden egyes fiókunkhoz! Ugyanazon jelszó használata több fiókhoz növeli a biztonsági kockázatot. Ez olyan, mintha ugyanazt a kulcsot használnánk az otthonunkhoz, az autónkhoz és az irodánkhoz – ha valaki hozzáférést szerez az egyikhez, az összes veszélybe kerülhet. Ezért érdemes minden fiókhoz egyedi jelszót létrehozni, hogy megszüntessük ezt a kockázatot és így nagyobb biztonságban tudhatjuk fiókjainkat. Ajánlott a jelszókészítő használata (ilyennel a Google Chrome is rendelkezik), amely segít a jelszavak védelmében és számon tartásában minden egyes online fiókunk számára.

3.  Használjuk a Google biztonsági ellenőrzést! Személyre szabott és megbízható biztonsági javaslatokkal segít megőrizni Google-fiókunk biztonságát. A Google biztonsági ellenőrzés nem csupán akkor járul hozzá védelmünkhöz, amikor a Google-t használjuk. Az ellenőrzés hasznos ötleteket ad ahhoz, hogy miként lehetünk az átlagosnál nagyobb biztonságban a világhálón. Emlékeztet, hogy használjunk képernyőzárat a telefonunkon, felülvizsgálja a Google-fiókunkba illetéktelenek bejelentkezését, megmutatja, hogy milyen oldalakra és alkalmazásokba jelentkeztünk be Google-fiókkal.

4. Adjunk a fiókunkhoz másodlagos telefonszámot vagy e-mail-címet, és tartsuk őket naprakészen! A biztonsági információk – mint a telefonszám vagy másodlagos e-mail-cím – megadása gyors újbóli hozzáférést tesz lehetővé a fiókhoz, ha elveszítenénk, vagy nem tudnánk bejelentkezni. Fontos, hogy a megadott telefonszám, vagy e-mail-cím változása esetén frissítsük a biztonsági adatokat is. Számos internetes szolgáltatásnál a másodlagos telefonszám vagy e-mail-cím arra is szolgál, hogy értesítést kapjunk a fiókunkban történő gyanús tevékenységekről, illetve segítségével kizárhatók a fiókot jogtalanul használók.

5. Tegyünk még egy lépést és állítsunk be kétlépcsős azonosítást! Ez a használónév és a jelszó megadásán túl egy második lépcsőt is igényel a fiókba való bejelentkezéshez. A második megerősítő lépés lehet egy alkalmazás által generált 6 jegyű kód, egy értesítés, ami egy általunk megadott megbízható eszközre érkezik, vagy egy biztonsági hardverkulcsot is alkalmazhatunk (ez a legerősebb második lépés). A kétlépcsős azonosítással látványosan csökkenthető annak esélye, hogy bárki is jogosulatlanul hozzáfér fiókunkhoz. Amikor viszont beállítottuk ezt a biztonsági megoldást, minden belépésnél legyünk készen a második lépcsős megerősítésre. A kétlépcsős azonosítás a Google Fiókunkban a Biztonság menüpontban állítható be.

+1.:Tesztelje adathalász e-mail felismerő képességeit! A Google fejtörője, a Jigsaw segítségével kipróbálhatja, hogy valóban felismeri-e az adathalász (phishing) e-mailaket. Semleges, veszélytelen környezetben kipróbálhatja, hogy helyesen azonosítja-e az adathalász e-maileket, vagy óvatlanul is rákattint néhány, nem biztonságos linkre. (A kvíz jelenleg csak angolul érhető el.  További információ az adathalász e-mailekről itt található.)


[1] Az adatok súlyozottak és reprezentatívnak minősülnek 18 év feletti magyar internetezők körében. A felmérés 2018. december 27-e és 2019. január 7-e között készült 1009 magyar állampolgár megkérdezésével.