Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2019. június 18. Az év 169. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737625. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ibériai gazdasági csoda – Portugália leküzdi a populizmust

Ibériai gazdasági csoda – Portugália leküzdi a populizmust
(Munkatársunktól)

Nő a gazdaság, csökken a munkanélküliség, a fiatalok visszatérnek hazájukba. Az országra a bizakodó hangulat a jellemző, és a jobboldali populisták nem játszanak mértékadó szerepet a politikai porondon. António Costa szocialista kormányfő megtalálta ellenük a receptet – olvasható az osztrák Kontrast honlapján.

Nem alkalmaznak megszorításokat a szociális kiadásokat illetően, inkább növelik a hányadát, miközben átfogóan fejlesztik a közösségi közlekedést. A költségvetési deficit rekordmélységig süllyedt, ma viszont nőnek a beruházások, virágzik a gazdaság.

Virágzik a gazdaság Portugáliában.

Portugália nemrég még a szakadék szélére sodródott a túlzásba vitt takarékoskodás miatt. A korábbi, konzervatív kormányzat megszüntette, vagy nagymértékben megnyirbálta a munkavállalók jogait. A gazdaság zsugorogott, mert pénz híján megcsappant a belföldi fogyasztás. Alig egy év múltán viszont az ország már példaképként szolgált a földrész más országai számára. Mi történt a luzitánok hazájában?

A fordulat a 2015. évi parlamenti választásnak köszönhető. A portugálok menesztették a jobboldali, konzervatív kormányt, és az új miniszterelnök a szociáldemokrata António Costa, Lisszabon korábbi polgármestere lett.

Kezdetben rezgett a léc, a politológusok pünkösdi királyságot jósoltak az új kormánynak, de az ország első emberének sikerült egységbe tömörítenie a baloldali pártokat. Brüsszel ellenezte a gazdasági irányváltást, maga Wolfgang Schäuble, a tapsztalt német pénzügyminiszter is szarvashibának nevezte a takarékoskodás föladását.

A munkanélküliség alakulása Portugáliában.

Három év elteltével eloszlottak a kételyek, azóta egész Európa az ibériai sikerek csodájára jár. Portugáliában emelték a korábban megkurtított béreket és nyugdíjakat, mérsékelték a közterheket, de jobban megadóztatják a gazdagokat, a vagyonosokat. Az ingatlanokra különadót vezettek be, de ez alól mentesek a lakások és a kisemberek házai. António Costa visszaadta a nép önbizalmát, és példátlan népszerűséget kölcsönzött a portugál baloldalnak. Nem elképzelhetetlen, hogy a kormányfő pártja az idei, őszi választáson megszerzi az abszolút többséget.

Az ARD német hírügynökség tudósítása szerint az ország „mentes a jobboldali populistáktól”; itt az igazi hazafiságot a baloldaliság képviseli. A leszakadt fiatalok euroszkeptikus radikalizálódására a szociális kiadások növelése a gyógyír – vallja Costa.

A kormányfő elődjeinek idejében rekordmagasságokba szökött a kivándoroltak száma, közülük most nagyon sokan visszatérnek. Ez főként a munkahelyek bővülésének következménye, hiszen 2015 előtt a rekordméretű munkanélküliség miatt több millióan hagyták el az országot.

A közberuházásokra fordítandó hatalmas összeggel (20 milliárd euróval) tovább élénkíthető a gazdaság, csökkenthető a jelenleg 7 százalék alatti munkanélküliség. Costa szerint mindez nem a választási kampány része, hanem a politikai és gazdasági irányváltás megerősítését célozza.