Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2019. június 19. Az év 170. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737626. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Bevállalós vagy színlelt baráti lesz-e a Pompeo-vizit?

Bevállalós vagy színlelt baráti lesz-e a Pompeo-vizit? Bevállalós vagy színlelt baráti lesz-e a Pompeo-vizit? Bevállalós vagy színlelt baráti lesz-e a Pompeo-vizit?

Nincs olyan mérvadó lap a nyugati sajtóban, amelyik ne számolt volna be Orbán Viktor évértékelőjéről, pontosabban a családokra és gyereknevelésre fordítandó kedvezmények listájáról. A The Washington Post, a BBC, a Deutsche Welle, a The New York Times, a Libération, The Guardian orgánumokat, az online portálokat is említhetjük kezdve a Yahoo News-szal és folytatva az Euronews-szal, ez utóbbi persze tv is. Általában mindenhol a négy vagy több gyereket vállaló anyák adókedvezményét, a hétszemélyes autóra adandó több milliós hozzájárulást, az első házasságra kapható 10 milliós kedvezményes hitelt és a nagymama-GYES-t emelik ki a tudósítások.

Az emigrációval szemben az elmúlt négy évben zéró toleranciát hirdető Orbán Viktor mostani intézkedéseit azzal magyarázta: be kell biztosítania a magyar nép túlélését. Theresa Maynek az Európai Unióval való vitáját és a migráció szemszögéből értelmezte, azt sulykolva, hogy aki migráció-párti, az a kevert népesség mellett teszi le a voksát és idővel nem fog a hazájára ismerni. Az európai baloldal Orbán szerint a nemzet sírját ássa, ahová a keresztény értékrendet is el akarják temetni – vagdalkozott.

A tudósítások csaknem hasonló terjedelemben közölték az ellenzék válaszát is, adtak hírt a tüntetésekről is.  A Reuters például nemcsak a tegnapi, hanem a rabszolga-törvény ellen december óta tartó tüntetésekre, illetve arra emlékeztetett, hogy Orbán jófomán naponta kénytelen szembesülni tiltakozásokkal. A BBC arra koncentrált, hogy évente 32 ezerrel csökken a népesség száma Magyarországon, és Európában a magyar nők gyermekvállalási hajlandósága a legalacsonyabb. A Financial Times azt rótta fel neki, hogy megígérte a GDP-növekedést, de nem közölte a kormányfő a terv financiális biztosítékát, ami miatt aligha tartható az uniós átlag feletti legalább 2 százalékpontos gazdasági növekedés. Ellenben várható, hogy 2050-re 8,3 millióra csökken hazánk népessége. A nem egyedülálló népesedési programot összehasonlította a nemrég bejelentett lengyel és szerb programmal.

Ugyanilyen terjedelemben közölnek írásokat a nemzetközi médiában Mike Pompeo amerikai külügyminiszter mai budapesti villámvizitjéről, ami egy hete még kérdéses volt. A Human Rights First ez alkalomból kiadott közleménye úgy véli, hogy Trump szinte jutalmazza a rosszalkodót. Mike Pompeónak nem baráti találkozóra, hanem őszinte beszélgetésre kellene készülnie, ahol a kényes kérdések terítékre kerülnek.

A Human Rights Watch elemzése is útmutatóul szolgál arra figyelmeztetve, hogy az autoriter vezető kifejezetten az amerikai érdekek ellen és az oroszok javára dolgozik.  Az Orbán-rendszer autoriter jegyein végigpásztázva úgy látja, ha Pompeo nem tárgyal a kritikus ügyekről, akkor az Orbánt még inkább megerősíti, bírálóit elhallgattatja és az amerikai érdekeket továbbra is semmibe veszi.

Magyarország úgy értékeli Pompeo látogatását, mint amelyik hitelteleníti majd a kormány kritikusait – írja a Bloomberg címében harsogva. Majd hozzáteszi azt is, hogy ezt az amerikai vizitet Orbán Viktor eleve győzelemként könyveli el. Hiszen a magyar kormány szinte semmiben sem engedett, annak ellenére, hogy a korábban kritikus amerikai hangvétel engedékenyebbé vált. Idézi az amerikai külügy szóvivő-helyettesét, Robert Palladinót is – amit egyébként a Klubrádió már pénteken ismertetett –, hogy Pompeo nem tudja felvetni a demokráciával kritikus véleményeket mindaddig, amíg az USA nem építi ki újra az évek óta elhanyagolt magyar kapcsolatait.

Az International The News szerint Pompeo azért jön, hogy leállítsa az Orbán-kormány keletre menetelését. Felveti majd az amerikaiakat aggodalommal eltöltő Török Áramlat, a Paks 2 ügyét épp úgy, mint a Huawei magyarországi terjeszkedését.

A holokauszt-túlélő magyar Garbon-Radnóti Clara évtizedek óta bújja az amerikai könyvtárakat, s két éve nagy kincsre bukkant. Olyan magyar nyelvű mikrofilmre, amely a zsidóktól a II. világháborúban elrabolt műkincsek sorsát világítja meg – írja a floridai Bradenton Herald. Állítólag 300 ezer műkincsről van szó, s erről a Detroit News is beszámolt. A most 89 éves Clara kitartóan kutatja és azonosítja az anyagokat, s nagy érték mindenki szemében, hogy tud magyarul, azonban – jegyzi meg a cikk, sietni kell, mert az amerikai kormány 2027-ig adott határidőt a kérvények dokumentálására, ráadásul a magyar kormány korántsem mutatkozott eleddig közreműködőnek. Több szervezet és ügyvédi irodák is segítik munkájában Radnóti Klára asszonyt.

Az amerikai közszolgálati rádió, az NPR pedig a Sorsok Háza kapcsán készített egy tömör összefoglalót a három év késlekedés mögötti információk egybegyűjtésével, megszólaltatva Schmidt Máriát épp úgy, mint Szakály Sándort, a Veritas igazgatóját illetve a Köves Slomót (EMIH) és Heisler Andrást (Mazsihisz) a holokauszt-túlélő édesanyjával, Rózsával együtt. A tudósítás egyik kulcsmondata, hogy a holokauszt revizionista szemléletének kialakításában Magyarország élen jár.