Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2019. május 25. Az év 145. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737601. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Takács Zsuzsa kapta az idei Artisjus Irodalmi Nagydíjat

Takács Zsuzsa kapta az idei Artisjus Irodalmi Nagydíjat
(Munkatársunktól)

Az idén – A vak remény című verseskötetéért – Takács Zsuzsáé lett a fődíj. Rajta kívül Markó Béla, Száz Pál, Thomka Beáta és Bán Zoltán András írót szólítják majd színpadra február 18-án, az Artisjus díjátadó ünnepségén. Alapítása, 2006 óta összesen 63 kitűnő költőt és írót ismert el ezzel a díjjal a szerzői egyesület.

Az irodalmi nagydíj célja az előző év egy kiemelkedő, különösen értékes alkotásának jutalmazása, a további díjak pedig ösztönzésül szolgálnak a tehetségüket már bizonyított művészek további alkotómunkájához. Az Artisjus Irodalmi Díj az egyik nagyon rangos hazai irodalmi elismerés, melynek presztízsértéke abban rejlik, hogy maguk a pályatársak szavaznak a jelöltekről, a leendő díjazottakról. A múlt években mások mellett olyan szerzők kapták meg, mint Berkovits György, Földényi F. László, Kukorelly Endre, Pintér Béla, Spiró György, Tandori Dezső, Háy János, Zalán Tibor, Cserna-Szabó András, Závada Pál.

Az Artisjus-elismeréseket február 18-án adják át a Budapest Music Centerben. Az idei irodalmi díjazottak:

 

díjazott

a mű címe

kategória

Artisjus Irodalmi Nagydíj

Takács Zsuzsa

A vak remény - Összegyűjtött versek

nagydíj

Artisjus Irodalmi Díj

Markó Béla

Bocsáss meg, Ginsberg

költészet

Artisjus Irodalmi Díj

Száz Pál

Fűje sarjad mezőknek

próza

Artisjus Irodalmi Díj

Thomka Beáta

Regénytapasztalat

tanulmány

Artisjus Irodalmi Díj

Bán Zoltán András

Betűtészta

esszé

Gimnáziumi tanulmányait követően Takács Zsuzsa párhuzamosan a Színművészeti Főiskola és az ELTE Bölcsészkar hallgatója volt. 1964-től a havannai egyetemen dolgozott anyanyelvi lektorként. Versei a 60-as évektől jelentek meg különböző lapokban. Csaknem négy évtizeden át tanított diplomáciatörténetet és társadalmi ismereteket a Budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetemen. Fordítói tevékenysége olasz, spanyol, katalán, francia és angol költők munkásságára terjed ki. 2007-ben Kossuth-díjjal tüntették ki, ugyanabban az évben a Digitális Irodalmi Akadémia a tagjai közé választotta, 2014-ben pedig Artisjus irodalmi díjat kapott Tiltott nyelv című kötetéért. (forrás: Wikipedia)