Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2019. július 15. Az év 196. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737652. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A kispesti Gödörtől a Kaltenbergig – Egy vendéglátós dinasztia története

A kispesti Gödörtől a Kaltenbergig – Egy vendéglátós dinasztia története
Elek Lenke

Mintha csak most lett volna – pedig van annak már négy és fél évtizede is, hogy megismertem Papp Dénest. Akkor, huszonévesen mit sem tudtam arról, hogy a Mátyás-pincébe micsoda legendás vendégek járnak… Egy esküvői menü megbeszélése volt az alkalom az ismerkedésre. (Nyitó képünk forrása: A régi Kispest.)

Arról sem nagyon volt tudomásom, hogy egy vendéglős-dinasztia akkor még ifjonc tagjával értekezem a főételről. Azokban az években ugyanis Budapest V. kerületi, majd Belvárosi Vendéglátó Vállalat néven működött az a cég, amelyhez a Mátyás pince, az akkori idők népszerű, kihagyhatatlan étterme tartozott.

De a családi dinasztia nem a 20. század hetvenes éveiben alapult. Amint arról a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeumban a minap szó esett, Papp Endre volt az alapítója, számos magas kitüntetés tulajdonosa, Kispest díszpolgára, aki nagyszerű üzletember, vendéglátós zseni, szakoktató és receptkönyv-szerző volt. A kispesti Gödörbe a világ minden tájáról érkeztek a hírességek, hogy megkóstolják a szálkamentes pontyból készített fogásokat. Nyolc évtizeddel ezelőtt, 1938-ra Kispest főterén már megépíttették a mindmáig ott álló és működő Halásztanyát, amelynek fatetőszerkezetét Kós Károly tervezte.

A belvárosi, az Erzsébet híd melletti Mátyás pince már egy másik legenda. Nem volt olyan neves tudós, művész, politikus, aki ne hallgatta volna itt a cigányzenét, és ne kóstolta volna meg a ház specialitásait.

Mintha csak ma lett volna, hogy a Kinizsi utcába igyekeztem, a Kaltenberg bajor söröző (a képen) megnyitására – pedig annak is már 33 éve. Papp Dénes lett – a sok tekintetben akkor rendhagyó – étterem ifjú vezetője. A harmincadik évfordulón még megjelent az üzletet megálmodó és létrehozó Demján Sándor is, aki ma már nincs közöttünk. Akkor még nem volt olyan söröző Magyarországon, ahol helyben főzik a sört – nos, a Kaltenberg elsőként megtette. Ráadásul vegyes vállalatként működött. Ma főleg turistacsoportokat fogad a majd 400 személyes étterem.

Egyik sztori a másik után hangzott el azon az óbudai estén, amelyen a család összes tagja jelen volt, közte Papp Dániel, Papp Dénes fia, aki ma már a Kaltenberg üzletigazgatója, valamint felesége és bájos kislánya.

A múzeumban egy hónapig látható az a kiállítás, amely felidézi a dinasztia történetét, amely egyben a magyar vendéglátás történelmének tükre is. Érdemes megnézni.