Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2019. június 20. Az év 171. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737627. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az idén tetőzhet az új lakások átadása Budapesten

Az idén tetőzhet az új lakások átadása Budapesten Az idén tetőzhet az új lakások átadása Budapesten
(Tudósítónktól)

Tavaly összesen 8400 új társasházi ingatlant adtak el a fővárosban, amely – ha néhány százzal is, de – elmarad az egy évvel azelőttitől. Az OTP budapesti újlakás-értéktérkép legfrissebb adatai szerint 2019-ben tetőzhet a lakásátadások száma, miközben egyre több területen kell megbarátkozni az egymillió forintos négyzetméterárakkal.

Nagy változások köszöntöttek be tavaly az újlakás-piacon. Egy jogszabály módosítása nyomán a 2016–19-ig érvényes kedvezményes, ötszázalékos áfakulcs megszűnt és visszaállt az eredeti, 27%-os forgalmi adó. A kezdeti felbolydulást megnyugvás követhette, hiszen egy átmeneti megoldással azon ingatlanok esetében, amelyek 2018. november 1-je előtt jogerős építési engedélyt kaptak, 2023-ig alkalmazható a kedvezményes áfakulcs.

Ez a beruházóknak egyértelműen előnyös, hiszen egyelőre még olcsóbban és kapkodás nélkül építkezhetnek. Ám mivel az ilyen lakások száma véges, biztosan nagyobb lesz irántuk az érdeklődés, mint a 27%-os áfa-tartalommal kínált ingatlanok iránt.

A növekvő kereslet árfelhajtó hatással jár, még akkor is, ha már ma sem ritka az egymillió forint feletti átlagos négyzetméterár. A vásárlók az I., a II., az V. és a XII. kerületben már ma is ilyen árakkal találkozhatnak, és egy-két éven belül további kerületekkel bővül ez a kör. Az idén átlagosan nagyjából 750 ezer forintot, jövőre azonban már 850 ezer forintot kérhetnek négyzetméterenként az új lakásokért.

Az idén 13 500 (a tavalyinak jó kétszerese!) olyan új otthonnal lehet számolni, amely kétlakásosnál nagyobb épületben készül. Január már csaknem tízezer el is kelt. Az ingatlanforgalmazók szerint már a jövőre átadandó ingatlanokból is csaknem háromezret megvásároltak.