Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2019. május 25. Az év 145. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737601. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Átadták az Artisjus-díjakat – Dés László és Kurtág György is a díjazottak között

Átadták az Artisjus-díjakat – Dés László és Kurtág György is a díjazottak között
LigetPress

Dés László életműdíjat vehetett át, Szabó Tibor (Magna Cum Laude) az év zeneszerzője, Bérczesi Róbert (Hiperkarma) pedig az év szövegírója címet kapta meg az Artisjus idei díjainak átadóján. Az év produkciójának a Modern Art Orchestra egyik lemezbemutató koncertjét választották. Junior Artisjus-díjjal ismerték el a Mörk és a Blahalouisiana szerzői közösségét, valamint a rock és metál dalokat jegyző Áron András „Apey”-t. (Nyitó képünk: Modern Art Orchestra)

Az év komolyzenei műve Kurtág György (Felvégi Andrea felvétele) Milánóban is bemutatott operája lett, a Junior Artisjus-díjat ebben a kategóriában Dobos Dániel kapta. Az év nótaszerzőjének Varjasi Ildikót választották. Február 18-án minden a dalszerzésről és a szerzők ünnepléséről szólt: napközben a Dalszerző Expón, este az Artisjus Díjátadón.

A szerzői egyesület 19. alkalommal adta át az Artisjus-díjakat, a harminc évesnél fiatalabb alkotókat ötödik éve ismerte el Junior Artisjus-díjjal. Célja, hogy a zeneszerzőket, szövegírókat állítsa reflektorfénybe, és ezáltal felhívja a figyelmet a sikeres zenei produkciókba fektetett szerzői munkára.

(Dés László, Stekovics Gáspár felv.)

Az Artisjus-díjat ezúttal is a szakma ítélte oda: a szélesebb körtől beérkező javaslatok alapján az Artisjus zenei és irodalmi szerzőkből, valamint zeneműkiadóból álló vezetősége döntött a díjazottak személyéről. A harminc évesnél fiatalabb könnyűzenei szerzők díjazását egy külön erre alakult szakmai bizottság készítette elő.

Hét zenei kategóriában díjazták a szerzőket, valamint az idén is átadták a tavalyi legjobb produkciónak járó elismerést. A díj történetében először most két csapat is szerepel a díjazottak között. Ők az alkotói közösségként folytatott kiváló szerzői munkájukért kapják az elismerést.

 

Könnyűzenei alkotói életműdíj

Dés László

Az Év Könnyűzeneszerzője

Szabó Tibor (Magna Cum Laude)

Az Év Könnyűzenei Szövegírója

Bérczesi Róbert (Hiperkarma)

Az Év Produkciója

Modern Art Orchestra: Bartók: Tizenöt magyar parasztdal

Az Év Junior Könnyűzenei Alkotói

Mörk szerzői közössége 

Áron András „Apey”

Blahalouisiana alkotói csapata

Az Év Komolyzenei Műve

Kurtág György: Samuel Beckett: Fin de Partie (opera)

Az Év Junior Komolyzenei Alkotója

Dobos Dániel

Az Év Magyarnótaszerzője

Varjasi Ildikó