Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2019. június 17. Az év 168. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737624. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Karrierépítés némettudással – ösztöndíj és biztos munka

Karrierépítés némettudással – ösztöndíj és biztos munka
(Tudósítónktól)

A „Német.Karrier.Siker.” elnevezésű kezdeményezés célja annak bizonyítása, hogy a német nyelvtanulás Magyarországon kimagasló előnyökkel jár. Annál is inkább, mivel a német nyelvtudással rendkívül gazdag német nyelvű kultúra nyílik meg az érintettek számára innen, Magyarországról is. A német nyelvtudás emellett kiváló munka- és tanulási lehetőségeket is megnyit.

A „Német.Karrier.Siker.” egy évét követően a kezdeményezés vezetői ma mérleget vontak a Német Nagykövetségen tartott rendezvényen. Volkmar Wenzel német és Peter Burkhard svájci nagykövet, Regina Rusz, az Osztrák Kulturális Fórum igazgatója, valamint az EMMI helyettes államtitkára, dr. Maruzsa Zoltán több mint 60 vendéget köszöntött. (A képen: Volkmar Wenzel német, Peter Burkhard svájci nagykövet, és Regina Rusz, az Osztrák Kulturális Fórum igazgatója.)

Volkmar Wenzel nagykövet hangoztatta: a „Német.Karrier.Siker.” nagyszerű eredményeket hozott: a Német Nagykövetség számára ez a kampány lehetőség arra, hogy konkrétan és a valós élet felől közelítve szólítsuk meg különösen a fiatal nemzedékeket itt, Magyarországon, és hogy kedvező és modern képet mutassunk nekik Németországról. Megmutathatjuk, hogy Magyarországon milyen vonzó és fontos a német nyelvtudás. „Az a tény, hogy a német nyelvű országok oly sok intézménye és vállalata támogatja a kampányunkat, még láthatóbbá teszi a közös elkötelezettségünket, és nagy győzelem az egész csapat számára.”

Beszédében dr. Maruzsa Zoltán helyettes államtitkár rámutatott: 360 ezer diák tanul ma Magyarországon németül, ami az összes tanuló jó negyede. Beszámolt arról, hogy kormánya kéthetes külföldi nyelvtanfolyamokat kíván finanszírozni összesen 30 ezer diák számára.

Az egy éve kezdődött kampány a közösségi médiában már több mint 19 000 látogatót és 51 országból származó kattintást ért el. A kialakult hálózatnak köszönhetően 142 magyarországi munkalehetőséget hirdettek meg a kezdeményezés csatornáin. Számos város és intézmény rövidfilmekkel mutatta be érdeklődését a német nyelv iránt. A politikai, a gazdasági és a kulturális élet sok résztvevője támogatta a „Német.Karrier.Siker.”-kampányt. A kampánycsapat kiállításokon és rendezvényeken volt jelen abból a célból, hogy még többen tanuljanak németül Magyarországon. A német nyelv segíti a munkahelyi előmenetelt.

A „Német.Karrier.Siker.”-kampány az idén is folytatódik. A jól bevált tapasztalatokat a külképviseletek szeretnék megosztani más közép- és kelet-európai országokkal is. Fontos a meglévő hálózat további bővítése és a szinergiahatások kihasználása. Tervezik német nyelvű munkatársakat foglalkoztató további cégek integrációját, a résztvevők együttes megjelenését állásbörzék német nyelvű standjain, egyetemek, iskolák szakmai orientációs eseményein.

A mai összegző-értékelő rendezvényen kitüntették a „német + én =?” videópályázat nyerteseit. A pályázat arra hívta fel a magyar diákokat, hogy rövid videóban mutassák be a német nyelv tanulása közben szerzett tapasztalataikat. A pályázaton az ország 14 iskolája vett részt 34 rövidfilmmel.

Bécsi utazást nyertek a kecskeméti Bólyai János Gimnázium diákjai: Csenki Csongor, Gyenes Réka, Konfár Nikolett és Takaró Milán. A díjat az Osztrák Kulturális Fórum adományozta. A Goethe Intézet jóvoltából a siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói, Huber Szabolcs Péter, Mészáros Ádám és Siklósi Dominika háromnapos berlini utazást nyert.

A Svájci Nagykövetség különdíját – egy kamerát állvánnyal – az az iskola kapta, ahonnan a legtöbb film érkezett, és ez a siófoki Perczel Mór Gimnázium. További különdíjakat ajánlott fel az Andrássy Egyetem, az Audi Magyarország és az Audi Hungaria Általános Művelődési Központ, a Mercedes-Benz Hungary és a „Minden nap németül“.