Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2019. május 25. Az év 145. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737601. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

EU–Arab Liga-csúcstalálkozó: partnerségerősítés, a világméretű kihívások közös kezelése

EU–Arab Liga-csúcstalálkozó: partnerségerősítés, a világméretű kihívások közös kezelése
Infovilág

Egyiptomban, Sarm es-Sejk városában tartották az Európai Unió és az Arab Liga első csúcstalálkozóját február 24–25-én. Az eseményen az Arab Ligát alkotó 21 ország és az EU 28 tagállama, azaz összesen 49 ország képviselője vett részt. Az Európai Uniót Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, valamint Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke képviselte a rendezvényen. Donald Tusk Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel közösen töltötte be a találkozó társelnökének tisztét.

A csúcstalálkozóra a részt vevő országok vezetőit, valamint az Arab Liga főtitkárát is meghívták. Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Johannes Hahn, az európai szomszédságpolitikáért és a csatlakozási tárgyalásokért felelős biztos is részt vett az eseményen.

„Szeretném, ha együtt védenénk meg az olyan alapvető értékeket, mint az emberi jogok tiszteletben tartása és a tolerancia. Közös történelmünk és földrajzi közelségünk is arra kötelez minket, hogy összefogjunk” – jelentette ki Jean-Claude Juncker elnök.

A találkozón a vezetők számos területet áttekintettek, és közös nyilatkozatot adtak ki, összefoglalva a megbeszéléseken elhangzottakat.

                                                                                          Kép: Spiegel Online.

Az EU és az Arab Államok Ligája újból megerősítette: a közös kihívások közös megoldásának a regionális együttműködés elmélyítése a kulcsa. A felek megerősítették elkötelezettségüket aziránt, hogy az együttműködésen alapuló megközelítés szellemében új lehetőségeket teremtenek, az embereket – különösen a nőket és fiatalokat – helyezve a közös munka középpontjába. A vezetők ezenkívül méltatták a civil társadalom szerepének fontosságát. Mindkét fél egyetértett továbbá abban, hogy szorosabbra kell fonni a gazdasági együttműködést.

A világméretű kihívások kezelésére az eddiginél elmélyültebb együttműködésre van szükség az EU, az Arab Államok Ligája, az Egyesült Nemzetek Szervezete és az Afrikai Unió között. Az uniós vezetők és az arab országok vezetői ismét kijelentették: teljes mértékben elkötelezettek azt illetően, hogy végrehajtják a 2030-ig tartó időszakra szóló általános fenntartható fejlesztési menetrendben foglaltakat. A vezetők eszmét cseréltek a békét és biztonságot fenyegető veszélyekről, például a terrorizmusról és a radikalizálódásról is. Ezek a kihívások összehangolt és a nemzetközi jognak megfelelő intézkedéseket tesznek szükségessé.

A vezetők építő és mélyreható vitát folytattak a regionális kérdésekről is, például a közel-keleti békefolyamatról, illetve a legutóbbi szíriai, líbiai és jemeni fejleményekről. Megerősítették az ENSZ által vezetett folyamatok iránti elkötelezettségüket, és teljes körű támogatásukról biztosították az ENSZ különmegbízottjait/képviselőit.

A Sarm es-Sejk városában rendezett csúcstalálkozón kiadott közös nyilatkozat

Jean-Claude Juncker elnök felszólalása az EU–Arab Liga csúcstalálkozó nyitóülésén

Jean-Claude Juncker elnök észrevételei az EU–Arab Liga csúcstalálkozó sajtótájékoztatóján