Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2019. július 23. Az év 204. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737660. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Itt a kötelezőfizetés ideje – sokba kerülhet a feledékenység

Itt a kötelezőfizetés ideje – sokba kerülhet a feledékenység
Varga Péter

Annak az 1,3 millió gépjármű-tulajdonosnak – köztük több mint 900 ezer személyautó üzembentartójának –, akinek év végi évfordulós kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása (kgfb) van, legkésőbb március elsejéig kell rendeznie az esedékes díjrészletét – figyelmeztet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége. (Nyitó képünk forrása: steffen-ueckert.de)

További három fontos tudnivaló: (1) a határidő az összegnek a biztosítóhoz való beérkezésére vonatkozik, (2) a késedelmes ügyfelek szerződéseit a biztosítóknak kötelező törölniük, (3) a szerződés újrakötésekor a fedezetlen időszakra utólag tetemes fedezetlenségi díjat kell fizetni.

Mivel a március 1-jei határidő az összegnek a biztosítóhoz való beérkezésére vonatkozik, postai csekken szerdától már senki ne próbálja rendezni az összeget. Péntek délelőttig az átutalás, azután zárásig az adott biztosító ügyfélszolgálati irodájában történő személyes befizetés a biztonságos megoldás. Pénteken a biztosítói ügyfélszolgálatok általában rövidített nyitva tartással üzemelnek, ráadásul nem mindegyiknél működik pénztár.

Kevesen tudják, hogy a bankkártyás fizetés nem egyenlő az átutalással: az ügyfél számára legfontosabb különbség, hogy az átutalás magyar bankszámlák között néhány óra alatt biztosan lezajlik, a bankkártyás fizetés átfutási ideje több nap is lehet.

Ha egy biztosító a határidő lejártáig nem kapja meg az esedékes díjösszeget, a hatályos jogszabály szerint már másnap törölnie kell az adott szerződést. Annak az ügyfélnek, akinek a díj meg nem fizetése miatt megszűnt a kötelező biztosítása, és nem köti meg azonnal újra a megszűnés napján, a fedezetlenség időtartamára fedezetlenségi díjat kell fizetnie, melynek mértéke – a személyautó teljesítményétől függően – naponta 430-1030 forint (teherautók esetében meghaladhatja a 3400 forint/nap mértéket is).

A szerződést ugyanannál a biztosítónál kell újra megkötni, visszamenőleg a türelmi időre járó díjat is le kell róni, és választási lehetőség nélkül azonnal a teljes évre járó biztosítási díjösszeget kell kifizetnie. Így együtt ez már igen tetemes összeg lehet egy egyszerű személyautónál is.

A legsúlyosabb következmény ugyanakkor az lehet, ha az ügyfél a fedezetlenség időszakában kárt okoz, neki kell állnia a személyi sérülés esetén akár több tízmillió forintot is elérő kártérítést, ami könnyen életre szóló fizetési kötelezettséggé duzzadhat.

Különösen az idei kampányban biztosítót váltó autósok esetében okozhat gondot, hogy nem kapják meg a díjfizetésről szóló értesítést. Ez azonban nem mentesíti az ügyfeleket a következményektől. A díjfizetés elmaradása a szabályozás szerint egyértelműen az ő felelősségük.