Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2019. május 25. Az év 145. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737601. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Európa jövője a tét: mandátumbecslés nemzeti felméréseken

Európa jövője a tét: mandátumbecslés nemzeti felméréseken
Infovilág

 

Az Európai Parlament nyilvánosságra hozta a 2019. február végi nemzeti közvélemény-kutatásokon alapuló új előrejelzését arról, hogy milyen lesz majd a Parlament összetétele a következő, kilencedik ciklusban. Az adatok helyi, országos közvélemény-kutató intézetek megbízható felmérésein alapulnak, amelyeket a Parlament felkérésére a Kantar Public összesített.

A pártokat abban az esetben sorolták be képviselőcsoportba, ha a képviselőcsoport már létezik, vagy ha a párt a képviselőcsoportba tartozó európai politikai párt tagja. A szándékaikat eddig nem közlő új politikai pártok és mozgalmak az „Egyéb” kategóriában szerepelnek.

A következő Parlamentben kevesebb (705) képviselő foglal majd helyet, mint a jelenlegiben (751).

Minden adat letölthető excel formátumban innen: A következő Parlament mandátumainak előrejelzése fejezet. A fájl teljes körű információt tartalmaz a nemzeti pártokról, európai politikai pártcsaládjukról, a legutóbbi európai és nemzeti választáson elért eredményükről és az összesített közvélemény-kutatásokban előre jelzett helyezésükről a következő európai választáson. A forrásként szolgáló közvélemény-kutatásokról minden lényeges adat, a többi között a felmérést elvégző intézmény, a mintavétel mérete és ideje rendelkezésre áll.

A Parlament mostantól fogva április végéig kéthetente hozza nyilvánosságra a szavazati szándékról szóló frissített adatait. Május elejétől a választásokig az adatokat hetente publikálja a Parlament. A szavazókörzetből távozó szavazók megkérdezésén alapuló exit pollok eredményét május 26-án 18 órától mutatja be a Parlament azokra az országokra vonatkozóan, ahol végeznek ilyen felmérést, és ahol már lezárult a szavazás. Az adatok óránként frissülnek majd addig, amíg az összes tagállamból beérkezik az előzetes végeredmény.

Az Európai Parlament képviselőit első alkalommal 40 éve, 1979. június 12-én választották meg. Az idei választás a politikai légkör, az Egyesült Királyság várható távozása, és a válaszra váló politikai és a tagállamok összességét érintő kérdések miatt a Parlament történetének legfontosabb választása lesz. A választók  május 23–26. között járulnak az urnákhoz és döntenek Európa jövőjéről.

Az új eredmények (2019.3.1.)

A február 18-án közölt első mandátumelőrejelzés

Választási sajtóanyag

A legfrissebb mandátum-előrejelzés