Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2019. május 25. Az év 145. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737601. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Túl az első X-en: taroltak a budapesti gimnazisták – mehetnek Európába

Túl az első X-en: taroltak a budapesti gimnazisták – mehetnek Európába
Infovilág

A Budapest V. kerületi Eötvös József Gimnázium „Imperio” csapata nyerte meg a „Túl az első X-en – Tehetsz a jövődért, válassz!” középiskolai vetélkedő országos döntőjét. A versenyt immár harmadjára hirdette meg az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája és a Nemzeti Választási Iroda. A diákok utazást nyertek iskolájuk részére Strasbourgba, az Európai Parlament Euroscola programjára  és tudásukat nagy értékű ajándékutalvánnyal is díjazták a szervezők.

A versenyre a 14–18 éves diákok nevezhettek, négyszemélyes csapatokban. A megmérettetésre 86 csapat, 344 diák jelentkezett, közülük a regionális elődöntőket követően a legjobb 12 csapat került az országos döntőbe.

Az idén európai parlamenti és önkormányzati választások is lesznek Magyarországon, így a 2019-i verseny témakörei a nemzetközi szervezetek, az Európai Unió intézményei, köztük is főként az Európai Parlamenttel és az európai parlamenti választásokkal kapcsolatos tudnivalók köré csoportosultak.

A vetélkedő három fordulóból állt. Az első, iskolai, online fordulón, amelyet még tavaly október 25-én tartottak, a diákoknak a demokratikus intézményekre vonatkozó lexikális tudásukról kellett számot adniuk. A helyi selejtezők eredményeként összesen 48 csapat jutott tovább a 2018. november 29. és december 7. között rendezett regionális elődöntőkbe Debrecenben, Keszthelyen és Budapesten.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen megrendezett országos döntőn 12 csapat mérte össze tudását. A csapatoknak nem csupán lexikális tudásukra, de ügyességükre, fantáziájukra is szükségük volt, hiszen az írásbeli feladatok mellett a különféle közéleti szituációk bemutatása során a zsűri értékelte előadásmódjukat és vitakészségüket is.

A versenyen első helyezést ért el a Budapest V. kerületi Eötvös József Gimnázium „Imperio” csapata. A diákok nyereménye iskolájuk számára kiutazási lehetőség az Európai Parlamentbe, Strasbourgba az Euroscola játékra. A csapat tagjai: Gulyás Ádám, Kende Márton, Koltai Péter, Vida Márton.

Második helyezett lett a „Csongerek” nevű csapat, amely szintén a Budapest V. kerületi Eötvös József Gimnáziumból érkezett. A diákok nyereménye egy utazás Brüsszelbe, valamint vásárlási utalvány. A harmadik helyezést ért el a szintén budapesti Bornemisza Péter Gimnázium „Protest” csapata; tagjai vásárlási utalvánnyal lettek gazdagabbak.

A vetélkedőt az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája és a Nemzeti Választási Iroda a jövőben is megrendezi.