Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2019. augusztus 25. Az év 237. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737693. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Aki meg akarja menteni az európai demokráciát, annak meg kell fékeznie Orbánt

Aki meg akarja menteni az európai demokráciát, annak meg kell fékeznie Orbánt Aki meg akarja menteni az európai demokráciát, annak meg kell fékeznie Orbánt Aki meg akarja menteni az európai demokráciát, annak meg kell fékeznie Orbánt

Hangos gondolkodás folyik az Európai Néppártban Orbán Viktor magyar miniszterelnök pártjának a kizárásáról, miközben Magyarországról egymásnak ellentmondó jelzések érkeznek – írja a Fidesz-ügy pillanatnyi állásáról a Frankfurter Allgemeine Zeitung, a német média legtekintélyesebb, jobbközép irányzatú lapja.

A budapesti megnyilvánulások ellentmondásosságára azzal utal, hogy ismerteti egyfelől Gulyás Gergelynek, a miniszterelnökség vezetőjének azon kijelentését, amely szerint a Fidesz a Néppártban akar maradni, valamint azon bejelentését, hogy a nagy vitát keltő, Soros György és Jean-Claude Juncker ellen irányuló plakátkampányt a jövő héten egy másik kampánnyal helyettesítik, amely a magasabb születési rátát propagálja majd. Másfelől viszont – írja a frankfurti lap – a kormányhű Magyar Nemzet azt követelte, hogy a Fidesz távozzék a Néppártból, mert az feladta saját valódi értékeit, és már nem különbözik a szocialistáktól vagy liberálisoktól. Orbán mindeddig hűvösen reagált azokra a felszólításokra, hogy tegyen hitet az Európai Unió értékei mellett – állapítja meg a Frankfurter Allgemeine.

A liberális szemléletű müncheni Süddeutsche Zeitung Karl-Markus Gauss osztrák írónak, a Literatur und Kritik című folyóirat kiadójának, a Német Nyelv és Költészet Akadémiája tagjának az írását közli a Magyar Tudományos Akadémia ügyéről. Gauss szerint félő, hogy nem hallják meg a magyar tudósok legújabb segélykiáltását, pedig aki meg akarja menteni Európában a demokráciát, annak meg kell fékeznie a magyar miniszterelnököt. Sok mindennek kellett történnie ahhoz, hogy ez a tiszteletre méltó akadémia, amelyet csaknem kétszáz évvel ezelőtt alapítottak, és amely elkötelezett a nemzet szellemi előrehaladása mellett, kétségbeesett tiltakozással, drámai felhívással forduljon az európai nyilvánossághoz a tudomány magyarországi szabadságáért aggódva, szolidaritást és támogatást remélve. Elvétve megjelent ugyan rövid jelentés erről a segélykiáltásról, de jelentősebb visszhangról, még kevésbé külföldi személyiségek, intézmények, kormányok támogatásáról nem lehet beszélni – állapítja meg a szerző. Karl-Markus Gaussnak úgy tűnik föl, Magyarország nem annyira fontos az európaiaknak, hogy saját értékeik elleni támadásnak tekintsék, ha ott lebontják a sajtó, a művészetek és a tudomány szabadságát. Orbán Viktor – írja a Süddeutsche vendégkommentátora – Európa közepén létrehozott egy olyan állami kísérleti laboratóriumot, amelyben a legkevésbé sem titokban a polgári demokrácia eltörlésével kísérleteznek.

A terméket paradox módon „illiberális demokrácia” néven szabadalmaztatták. Ez az elnevezés a politikai propagandaosztály zseniális agyszüleménye, éppolyan értelmetlen, mint ha Algéria liberális diktatúraként méltatná önmagát – fogalmaz Gauss. Az Európai Néppárt brüsszeli frakciója – folytatja – csak lassan ismerte fel, hogy Orbán Viktort belátással és megértéssel nem lehet rávenni demokratikus kötelezettségek és civilizációs hagyományok tiszteletben tartására. Éppen ellenkezőleg, az autoriter jellemek a kompromisszumkészséget a gyengeség jelének tartják, így hát Orbánt a neki tett engedmények csak még jobban felbátorították, hogy még erőszakosabban kövesse céljait. Csak nagy késéssel vette rá magát a Néppárt arra, hogy megfontolás tárgyává tegye a Fidesz szankcionálását, vagy akár kizárását a pártszövetségből. Ezzel – teszi hozzá a szerző – az európai szociáldemokraták példáját követték, akik kitartottak az úgynevezett román szociáldemokrata párt mellett, amely párt egyetlen ideológiai alapon, nevezetesen a korrupción nyugszik. Azokért a szavazatokért, amelyeket ez a két párt az európai parlamenti választásokon eddig szállított a maga pártcsaládjának, túlságosan nagy árat kellett fizetni. Pénzügyileg is, mert a Fidesz és a román PSD zsebre tette az Európai Uniótól kapott összegeket. Másfelől politikailag, mert ezeknek a pártoknak az önző jellege nem ismeri a szolidaritást, viszont annál inkább kedveli a szabályok megsértését. 

Végül, de nem utolsósorban nagy árat kell fizetni erkölcsi értelemben is – írja Gauss – és név nélkül idéz egy néppárti képviselőt, akit megkérdeztek, hogy szívesen együttműködik-e a Fidesszel, és aki szerint: ha meg akarják őrizni a polgári többséget Európában, akkor az embernek mindkét szemét le kell hunynia.