Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2019. július 20. Az év 201. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737657. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Még újabb fejezetek – rendszerszintű korrupció Magyarországon

Még újabb fejezetek – rendszerszintű korrupció Magyarországon
Infovilág

A Civitas Intézet Gazdasági és Társadalomtudományi Kutató Zrt. és a Transparency International Magyarország Alapítvány közös kiadásában jelent meg a Korrupció Magyarországon 2010–2018 alcímű Fekete könyv. A tanulmányt a Civitas Intézet megbízásából Martin József Péter, a Transparency International Magyarország Alapítvány ügyvezető igazgatója, Nagy Gabriella, a Transparency International közpénzügyi programvezetője és Ligeti Miklós, a Transparency International jogi vezetője készítette. A tanulmány második részében található esetleírások elkészítésében közreműködött a K-Monitor Közhasznú Egyesület, az esetleírások a K-Monitor Közhasznú Egyesület adatbázisán alapulnak. Ez alkalommal a rendszerszintű korrupció újabb eseteivel ismerkedhetnek meg az Infovilág olvasói.

Trafikmutyi A dohányzás visszaszorítására hivatkozva a kormány 2012-ben újraszabályozta a dohánykiskereskedelmet. A trafikkoncessziók odaítélése átláthatatlanul történt, ami után sorra derültek ki olyan ügyek, ahol a pályázatokat kormányközeli vagy a helyi önkormányzatokhoz közeli vállalkozók és rokonaik nyerték. A törvényszöveg előzetes uniós jóváhagyásra kiküldött változatáról kiderült, hogy egy „Sánta János” nevű felhasználó számítógépén hozták létre. A név megegyezik a hódmezővásárhelyi Continental Zrt. vezetőjével, Lázár János ismerősével. Sánta cégcsoportja több, mint 500 trafikot szerezhetett meg a törvény nyomán.

Sokan azt jelezték, hogy pusztán a dohánytermékekből nehezen fognak megélni a trafikok, az eladási pontok mesterséges leszűkítése - a korábbi 38 ezer helyett 6 ezerre - a feketepiac robbanásszerű elburjánzását hozhatja. Azt pedig az új rendszerben nem lehet megakadályozni, hogy a trafikokat zsebszerződéseken keresztül néhány nagyobb üzleti kör tartsa a kezében. Végül több lépésben szerencsejátékkal, kávéval, újsággal, üdítőkkel, alkoholokkal bővítették a trafikok termékkörét, így a trafikozás jövedelmező üzletté vált.

A piacátszervezésért felelős, Németh Lászlóné vezette Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), illetve a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. 2012. április végén tette közzé a trafikpályázatnak a magyar dohánypiac túlnyomó részét felosztó 20 éves koncessziók első körének nyerteseit. A piac újraosztása a politikai hátszéllel rendelkezőket hozhatta előnybe.

Hadházy Ákos (LMP) még fideszes képviselőként készített a szekszárdi frakcióülésen hangfelvételt arról, hogyan tárgyalta meg a helyi Fidesz a trafikkoncessziók kiosztását. Az ügyben a nyomozást végül lezárták arra hivatkozva, hogy nem állapítható meg bűncselekmény: általuk megtekintett pályázati anyagok nem tartalmaztak jelentős befolyásolásra utaló adatot. Később az ügyészség a trafikpályázat törvényességének vizsgálatát azzal utasította el, hogy a dohánytermék-kiskereskedelem jogának átengedésekor Németh Lászlóné a nemzeti vagyonnal való gazdálkodás körébe tartozó döntést hozott. Márpedig a gazdálkodás körében meghozott döntés nem tartozik az ügyészségről szóló törvényben meghatározott ügyészi törvényességi ellenőrzési hatáskörbe. A gyanús koncessziókról térkép is született, a bírálatok dokumentációját pedig a Demokratikus Koalíció perelte ki az NFM-től: a bíráló bizottságban a minisztériumokat Bagoly Andrea, Bitay Márton, Czipa Balázs, Gulyás Andrea, Hernádi Ádám, Kohut Balázs, László András, Lenner Áron Márk, Mészáros Karina, Mihalovics Péter, Orbán Krisztina és Pindroch Szilárd képviselte.

https://index.hu/belfold/2013/04/30/trafikmutyi-terkep/ https://index.hu/belfold/2014/08/01/ime_a_trafikmutyi_telj es_dokumentacioj a/ https://444.hu/2013/05/27/matolcsyek-es-a-continental-2009-ben-kezdtek- elokesziteni-a-trafiktorvenyt

Laki Mihály - A trafikpiac átalakulása és átalakítása (esettanulmány)

Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítvány Hegedűs Zsuzsanna szociológus Orbán Viktor főtanácsadója, a Minden gyerek lakjon jól! Alapítvány elnöke. Előbbi minőségében 997 ezer, majd 2017 márciusától havi 1,3 millió forintos fizetést vesz fel és autóhasználatra jogosult. Hegedűs alapítványa évekig volt kedvezményezettje olyan nagy állami cégek támogatásainak, mint az MVM-csoport, a Szerencsejáték Zrt. vagy az MNB-s PADMA, amivel legalább 220 millió forintnyi támogatást szerzett a magánszektorból érkező 530 millió mellé. Az alapítvány vetőmagot és kisállatokat vásárolt, amiket azután rászoruló családoknak adott tovább. A programot sok kritika érte azért, hogy nem monitorozza és segíti kellően a kiosztott jószágok sorsát, arról nincs nyilvánosan elérhető információ. Az elvben közhasznú alapítványnak nincs felügyelő bizottsága, és a beszámolóit is rendszeresen késve küldi meg, melyekben a Magyar Narancs ellentmondásokat tárt fel. Tízmilliós eltérések vannak a jószágok Spanyolországból történő beszerzését dokumentáló különböző beszámolók között, az ezzel kapcsolatos kérdésekre a ma már inaktív alapítvány nem reagált. Szabó Tímea (Párbeszéd) az ügyben feljelentést tett.

http://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/atvilagitottuk-hegedus-zsuzsa- gyerekalapitvanyat-es-elajultunk-a-zurzavartol-92894 http://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/kozpenz-es-radir-109047

 

Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt. A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-t az exportélénkítő kereskedőházak felügyeletére hozták létre 2012-ben. A Külügyminisztérium felügyelete alá tartozó szervezet sorozatos botrányaival és nem hatékony működésével keltett figyelmet. 2014-ben közel 2,4 milliárd veszteséget produkáltak, és előfordult, hogy az egy adott országgal folytatott kereskedelem éves volumene nem érte el a kereskedőházra való ráfordítás költségét. 2015-ben már 6 milliárd forintos veszteséggel zárt az MNKH, melyben a külügynek tőkét kellett pótolnia. A 2016-ra bemutatott szolid nyereség is valószínűleg az eredmény kikozmetikázásával jött létre. A cég rendre késve adja le beszámolóit, az átláthatóság hiánya és a felügyelő szerv nem épp szigorú elvárásai pedig jelentős korrupciós kockázatot teremtenek, amelyet politikaközeli szereplők ki is használnak, részben az MNKH megbízásain keresztül, részben magáncégeikkel a kereskedőházak üzemeltetésére kötött szerződések révén.

A török milliárdos üzletember, az Orbán Viktorral is személyes kapcsolatba kerülő Adnan Polat, aki egy Tiborczhoz közeli ingatlanügyletben is felbukkant, több milliárdnyi közpénzt kap homályos célokra a tulajdonában lévő kereskedőházakon keresztül. A kereskedőházak közelében exportpromóciós tapasztalat nélküli személyek is felbukkannak: Szijjártó Péter külügyminiszter futsalos csapattársa, Kun Gábor és Fidesz-közeli szakértők. A szintén Szijjártó-ismerős Kuna Tibor cége a Trinity International Communications Kft. havi 600 ezer forintért végzett PR és kommunikációs szolgáltatásokat, emellett Matolcsy György fia, Matolcsy Mátyás is két és fél évig állt tanácsadói szerződésben az MNKH-val. A kereskedőházak üzemeltetői gyakran nem rendelkeznek kellő tapasztalattal a külkereskedelem terén, értékelhető üzleti tevékenység híján vélelmezhetően politikai hátszéllel nyerhették el az üzemeltetést. Az MNKH emellett sokáig titkolta, mennyi pénzt tartott a Questornál a brókercég bedőlése előtt. Azóta kiderült, 2013-ban 9,3 milliárd forintot utalt el a külügy cége a Quaestornak, a maradékot a bedőlés napján vette ki a csaló brókercégből a MNKH Zrt. Az állítólagos Quaestor-kapcsolat, Kohut Balázs államtitkár a Quaestor-botrány után távozott a külügytől, de pár hónappal később Central European Trade House Zrt. néven a Rogán Antalhoz köthető Gubicza Ágostonnal céget alapított, majd (már rendkívüli és meghatalmazott nagykövetként) a kormány olasz kereskedőházi partnere lett.

2015-ben elindult a KKM déli nyitás programja is, amely során Afrikában nyitottak kereskedőházakat, viszont ezeket két évvel később be is zárták, százmilliókat pazarolva el érdemi magyar befektetések nélkül. A külügy nem adott választ a bezárás okaira, az Átlátszó értesülései szerint a „nem elég hatékony ügymenettel, az állami ráfordítást igazoló eredmények hiányával, és a zavaros kapcsolatrendszerrel” indokolták a lépést.

https://mno.hu/belfold/kereskedohazak-nyaklo-nelkul-omlik-a-kozpenz- 2397327 https://index.hu/gazdasag/2016/07/11/mnkh_kereskedohaz_szijjarto_futsal_exp ort_botswana/ 

A Népszabadság felfüggesztése 2016. október 8-án a Heinrich Pecina érdekeltségébe tartozó Mediaworks felfüggesztette Magyarország legnagyobb példányszámú politikai napilapját, a Népszabadságot és annak online változatát. A kiadó azzal indokolta a lépést, hogy a Népszabadság példányszáma az elmúlt tíz évben 74 százalékkal csökkent, és több mint 5 milliárd forint veszteséget termelt. Közleményük szerint a felfüggesztés a lap „új koncepciójának kialakításáig” tart. A döntés meglepetést keltett: a Mediaworks sok pénzt költött az online megjelenés és tartalom fejlesztésére, volt olyan újságíró, aki novemberben csatlakozott volna a szerkesztőséghez. Az ügy kapcsán az eljáró bíróság megállapította, hogy a Mediaworks megsértette a Munka Törvénykönyvét a dolgozói felfüggesztésével, sokan semmilyen személyes dolgukhoz nem fértek hozzá, illetve a céges emailekből is kizárták őket, a cégbíróság pedig azt állapította meg, hogy a Mediaworks szabálytalanul járt el, amikor nem biztosította a munkavállalók képviseletét a társaság Népszabadság bezárásáról döntő felügyelőbizottságában.

A Népszabadság megszüntetését minden parlamenti párt elítélte, kivéve a Fideszt és a KDNP-t. A lap a felfüggesztés előtti hetekben írt Matolcsy György MNB- elnök magas fizetésért foglalkoztatott barátnőjéről, a Bankszövetség elnökétől kölcsönvett luxuslakásáról és Rogán Antal helikopteres utazásáról, emiatt sokan politikai megtorlást emlegettek a lap felfüggesztése és megszüntetése mögött. A lap bezárása mögött sokkal inkább a médiapiac teljes átrajzolásának szándéka állhatott, amelyet a Fidesz lépésről lépésre meg is valósított. Heinrich Pecina - aki azóta Ausztriában 22 hónap felfüggesztett börtönbüntetést és átszámítva kb. 90 millió forint bírságot kapott hűtlen kezelésért és sikkasztásért egy másik ügyben - később eladta a Mediaworks-t a Mészáros Lőrinc-közeli Opimus csoportnak. A Mediaworks sajtótermékeihez a tulajdonosváltás után jelentős állami hirdetési pénzek indultak meg. Pecina nem távozott a magyar médiapiacról: 2017 végén egy új alapítású céggel - a Mészáros-közeli MKB Bank hitelét is felhasználva - megvásárolta a Kelet-Magyarország legnagyobb helyi médiakiadójának számító Russmediát.

https://444.hu/2016/11/17/ilyen-volt-a-nepszabadsag-halala-belulrol

 

V. kerületi ingatlanügyek 2006 és 2014 között tucatnyi ingatlanát adta el áron alul a Rogán Antal-vezette V. kerületi önkormányzat. Az ingatlanok egy része olyan emberekhez került, akik kötődnek vagy a kerület vezetéséhez vagy Rogán környezetéhez, netán más kapcsolat miatt mondhatók kormányközelinek, de alvilági kötődés is előfordult. A kerület vagyonának eltékozlása Szentgyörgyvölgyi Péter polgármestersége idején is folytatódott. 2007-től évente több tucat ingatlant értékesített az önkormányzat akár 30 százalékos kedvezménnyel a bérlőknek, többnyire az ő kezdeményezésükre. A tranzakció sok esetben vitatható megalapozottságú értékbecslések alapján történt. A hűtlen kezelés gyanúja miatt indult nyomozást a Rendőrség bűncselekmény hiányára hivatkozva szüntette meg, mivel szerintük az ingatlanok értékesítésére és a bérlői kedvezményre azért volt lehetőség, mert a megfelelő jogszabályok, önkormányzati rendeletek azt lehetővé tették. A nyomozók nem találták gyanúsnak, hogy az önkormányzat értelmezése szerint a bérlőknek adható kedvezmény „nem az aktuális bérlőhöz, hanem az ingatlanhoz tartozik”, tehát automatikusan járt minden olyan ingatlanra, amely korábban bérlemény volt. Így nem írtak ki pályázatot, hanem értékbecslés után kedvezményesen értékesítették az ingatlant a bérlőnek. Ezt a gyakorlatot a Fővárosi Közigazgatási Hivatal 2006 decemberében törvénysértőnek találta, de az önkormányzat semmit sem tett 2010. március 11-ig, amikor Rogán Antal az elidegenítési rendelet módosítását terjesztette elő, ebben azonban pont megerősítették azt, hogy ha a bérlő kezdeményezi az ingatlan megvételét, akkor nem kell versenytárgyalást tartani. Ezzel a kerület megkönnyítette az elidegenítést lehetővé téve a szabályok kijátszását.

2013 szeptemberében a Papnövelde utcában az önkormányzat 180 ezer forintos négyzetméterenkénti áron adott túl a 341 nm-es irodán. Az Emeletesház Ingatlanforgalmazó Kft. az egykori Úttörő Áruház egy részét 300 millió forintért vásárolta meg az V. Kerületi Önkormányzattól 215 ezer forintos négyzetméterenkénti áron. Rogán bizalmasa, Kertész Balázs, aki vezette az V. kerületi önkormányzat az eladásokban illetékes jogi bizottságát is, a 90 százalékos tulajdonában lévő Monavis Consulting Kft.-n keresztül egy 245 m2-es, ötszobás ingatlanra tett szert. Ez 2011-ig az V. kerületi önkormányzat tulajdonában volt. A 2008-ban 52 millió forint értékűre becsült ingatlant, 2010 októberében, egy hónappal a Monavis cégbejegyzése után átminősítették lakássá, és 2011 novemberében az önkormányzat 44 millió forintért adta el dr. Fürstner József fogorvosnak, aki azt később a Monavis-ba apportálta. 2012-ben Rogán Antal „feltalálótársának”, a Hunguard Zrt. résztulajdonosának, Csík Balázsnak előlegezett meg egy 82 m2-es V. kerületi lakást a Belvárosban. Rogán 2017-i vagyonnyilatkozata szerint a szabadalmáért nagy összegű bevételt szerzett a Hunguardtól. Ugyanitt, a Királyi Pál utca 18-ban vett önkormányzati lakást Prónay-Zakar Gina, Belváros-Lipótváros önkormányzatának korábbi sajtószóvivője.

Habony Árpád rokonai, a Szetlik-család korábban több más ingatlanügyben is érdekelt volt a kerületben. Az Átlátszó tárta fel, hogy Szetlikékhez hasonló módon jutott ingatlanokhoz a kerületben a Pintér Sándorhoz köthető Rack László is. A Szetlik-féle Classic Immo Kft. dokumentáltan jóval a piaci ár alatt juthatott hozzá egy 212 nm-es belvárosi ingatlanhoz. A Károly körúti helyiséget az önkormányzat 2011 októberében adta bérbe a Komondor Holding Zrt. tulajdonában álló Classic Immo-nak. A Komondor Zrt. vezérigazgatója Pápa Marianne, aki sajtóhírek szerint ekkor Portik Tamás élettársa és Habony Árpád nagynénje. 2011 decemberében a Belváros jelentős bérlői kedvezménnyel, 52 millió forintért adta el az ingatlant, amit a cég nem sokkal később 102 millió forintért adott tovább. Az önkormányzat 2012 végén vizsgálatot folytatott az ügyben, amely törvénytelenséget nem talált. Rogán ezután kezdeményezte a jegyző, Rónaszéki László felmentését. Az új jegyző az a dr. Sélley Zoltán lett, aki a kerületi vagyonkezelő igazgatójaként előkészítette az ingatlan eladását. Rónaszékire azóta egy másik, vesztegetési ügyben – nem jogerősen – egymillió forintos büntetést szabtak ki. A Mérleg utca 9. szám alatti harmadik emeleti háromszobás lakást 2015 januárjában szerezte meg 27 milliós önkormányzati kölcsönnel Nagy Ádám élettársa. Nagy volt Rogán személyi titkára, gyermekének keresztapja.

Az önkormányzat által felújított Szerb utca 9.-ben vásárolt lakást Szentgyörgyvölgyi Péter a kerület korábbi alpolgármestere, 2014 után polgármestere. Itt bérel lakást a Habony-közeli Halkó Gabriella is, továbbá az önkormányzat egy jelenlegi és egy volt munkatársa. Szentgyörgyvölgyi a 110 nm-es ingatlant bő 19 millió forintért vásárolta meg, a bérlőknek járó 25 százalékos kedvezménnyel – jóval a piaci ár alatt. Szentgyörgyvölgyi végül úgy döntött, visszaadja a lakást. Helyi képviselő, így az MSZP-s Pásztor Tibor is lakáshoz jutott a kerületben. A 2014-i választásokat követően is derültek ki a korábbihoz hasonló esetek, az V. kerületi képviselőtestület ezt követően is több esetben zárt ülésen döntött kedvezményes ingatlaneladásokról. A bérlőknek járó 30 százalékos kedvezménnyel adtak el több Mérleg utcai és Október 6. utcai ingatlant a Szivek Norberthez köthető Spielberg Kft.-nek. Egy 2015-ben beadott adatigénylés nyomán, kúriai döntés és hosszas huzavonát követően 2018 februárjában nyilvánosságra kerültek az V. kerület ingatlangazdálkodási adatai (2006-2016).

https://index.hu/belfold/2015/01/15/juhasz_feljelentes_korrupcio_belvaros/