Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2019. május 25. Az év 145. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737601. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Orbánnak már nincs helye a Néppártban

Orbánnak már nincs helye a Néppártban
Szelestey Lajos

The Economist legtekintélyesebb véleményrovata azon a nézeten van, hogy itt az idő kirúgni Orbán Viktort a Néppártból, mert a konzervatív pártcsalád már így is túl sokáig elnézte a magyar vezető tekintélyelvűségét. (Nyitó kép: a The Economist rajza.)

A politikus 2010 óta egyfolytában bombázza a demokráciát, megfirkálja a választásokat, antiszemita összeesküvés-elméleteket terjeszt Sorosról. Immár rutinszerűen lép át az európai konzervatívok által lefektetett vörös vonalakon, a csoport mégis simogatja. Az előzetes figyelmeztetés ellenére sem történt semmi, amikor korlátozta a civil szervezetek függetlenségét, továbbá elűzte a CEU-t. Az ok az, hogy az EPP úgy gondolja: minél több pártot egyesít, annál könnyebben boldogul Brüsszelben.

Csak éppen Orbán úr a végén túl messzire ment a plakátkampánnyal. A gúny és az, hogy ezek a hirdetések az egész országot elárasztották, sokkolta a kereszténydemokratákat. Fokozta az aggodalmat, hogy ha Weber továbbra is összeáll a miniszterelnökkel, akkor nem kapja meg a szociáldemokraták és a liberálisok támogatását, így nem lehet a Bizottság elnöke. Azt valószínűleg a CDU és a CSU határozza meg, hogy mi lesz a Fidesszel. Kramp-Karrenbauernél a minap nem jöttek be a szokásos magyar magyarázkodások, és a bajor keresztény-szociálisok is a magyar vezető ellen fordultak.

A köztes megoldás a felfüggesztés lehet számukra. Ám az immár nem elegendő. Eljött az ideje, hogy a Fideszt kizárják a Néppártból. Az ugyanis, hogy mostanáig cirógatták a szövetségesek, legitimálta az illiberális jogsértéseket. Ha most Weber nyitva hagyja az ajtót Orbán számára a visszatéréshez, az megerősíti a véleményt, hogy baj van a bajor politikus gerincével.

Az tény, hogy ha kirakják, akkor a Fidesz új frakciót hozhat létre szélsőjobbos pártokból, vagy csatlakozik ezekhez az erőkhöz. Ám megfizetné az árát az uniós befolyás, illetve idehaza a hitelesség csökkenése folytán. Az EPP-ben pedig a Momentum léphetne a helyére. Mert a pártcsaládnak a pozitív jellemzőket kell erősítenie Magyarországon, erről nem mondhat le arra hivatkozva, hogy sokféle erőt egyesít.

A két nagy pártcsaládnak sok bajt okoznak a keleti szövetségesek, egészen pontosan a Fidesz és a román szocialisták, de még egyiket sem büntették meg érte – írja a Le Monde. Ám Orbán Viktor már ott tart, hogy kirakják az EPP-ből. A politikus éveken át megúszta a provokációkat, de a Juncker-ellenes plakátokkal kivívta a szövetségesek haragját. Nem biztos, hogy eltávolításához meglesz a többség, azonban az ügy beárnyékolja a kampánynyitányt a kereszténydemokraták számára.

A helyzet igencsak zavaró mind a konzervatívok, mind a szociáldemokraták számára. A belső ellentétek gyengítik őket, rontják a róluk alkotott képet, miközben az előrejelzések arra utalnak, hogy az új parlamentben igencsak töredezettek lesznek az erőviszonyok. Weber tekintélyének sokat árt, hogy a magyar kormány visszautasítja az általa támasztott három feltételt. Így lehet, hogy támogatnia kell a párt eltávolítását, noha annak 12 képviselője van Strasbourgban. De ha megtörténik a kizárás, akkor a szociáldemokratáknak is lépniük kell Romániával szemben, illetve ez fordítva is érvényes. Ugyanakkor mindkét csoport fél az újabb kelet–nyugati törésvonaltól. A Néppárt ezen felül tart attól is, hogy Orbán átáll az euro-szkeptikusokhoz.