Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2019. július 23. Az év 204. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737660. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Nagyra törő kicsik és közepesek – élen járnak az uniós támogatások felhasználásában

Nagyra törő kicsik és közepesek – élen járnak az uniós támogatások felhasználásában
Infovilág

Folyamatos növekedés, magas bérek, sok európai uniós pályázati támogatás jellemzi a kis és közepes vállalkozások százas listáján szereplő cégeket – derül ki az Opten Kft. elemzéséből. Az idén is megjelent a többségében magyar magánszemélyek által tulajdonolt legsikeresebb kkv-cégeket tartalmazó százas lista. A szakmai zsűri által megfogalmazott módszertan szerint a mezőgazdaság, az ipar, az építőipar, a kereskedelem és a szolgáltatás területén kutatták fel a kiemelkedő teljesítményt produkáló száz-száz vállalkozást. Bár a végleges listát csak március 21-én, a kkv top 100 díjátadón teszik közzé, az öt kategória legjobbjairól már most is sok minden tudható.

Az 5×100 cég elemzéséből kiderült: a sikeresek csaknem kivétel nélkül folyamatos növekedésben vannak. Összesített árbevételüket 20 százalékkal tudták növelni, melyben az építőipari beruházásoknak volt igazán húzó szerepük. Még ennél is nagyobb mértékben – az előző évhez mérten 61 százalékkal – emelkedett a vezető cégek átlagos nyeresége. Kérdés persze, hogy az egyébként is kedvező hazai gazdasági környezetben hogyan lehetnek még az országos trendnél is ennyivel eredményesebbek ezek a cégek.

Az egyik fontos tényező az alkalmazottak megbecsülése. A jó munkaerőt ugyanis sem megszerezni, sem megtartani nem könnyű napjainkban. A legjobb kkv-cégek az utóbbi évben már 10–15 százalékot is meghaladó mértékben emeltek a fizetéseken, így munkabérre és járulékokra az ipar, építőipar és kereskedelem területén egyaránt alkalmazottanként átlagosan kb. havi 380 ezer Ft jut. A szolgáltatásban tevékenykedő százaknál ez az összeg meghaladja a havi 650 ezer forintot – derül ki az Opten Kft. elemzéséből. 

A szolgáltatás kategóriában megfigyelhető, hogy a legsikeresebb kkv-k közül a legtöbben már nem növelik alkalmazotti létszámukat, inkább az alkalmazottak továbbképzésére, megtartására, esetenként pedig „minőségi cseréjükre” fordítanak nagy gondot. A szemléletváltás ebben az ágazatban látványos hatékonyságnövekedéssel járt, így az egy személyre jutó profit az előző évhez mérten (a top 100 kkv-cég vonatkozásában) 90 százalékos emelkedéssel meghaladta a 8 millió forintos adózott eredményt.

Ha már az adófizetésnél tartunk, nem hagyható figyelmen kívül, hogy ez az 500 vállalkozás, csupán társasági adó formájában jó 13 ezer millió forintot fizetett be az államkasszába. Ez az összeg azonban eltörpül az alkalmazottak béréhez kapcsolódó adók és járulékok formájában befizetett csaknem 100 ezer millió forinthoz képest.

A siker egy másik fontos tényezője a nyitottság az európai uniós források bevonására. A listán szereplő kkv-k több mint fele nyert európai uniós pályázatot az múlt öt évben, összesen közel 100 ezer millió forint összértékben. A nagy kkv-k tulajdonosai gyakran egyben ügyvezetők is, ily módon a vállalatvezetés számukra nemcsak állás, hanem életmód is. Bevonják a családtagokat a cég működtetésébe, közösen élik meg a sikereket és küzdenek meg a kihívásokkal.